Naleśniki – do wyboru, do koloru
Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach. Jak wynika z analizy Foodpanda.pl – serwisu, dzięki któremu można zamawiać jedzenia online, najwięcej wariantów smakowych występuje właśnie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleśników. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.
Czerwone naleśniki jarosza
Potrzebne nam będą:
- mąka (2,5 szklanki)
- jajka (2 szt.)
- woda (1 szkl.)
- koncentrat pomidorowy (mały)
- szczypta soli
- cebula
- papryka czerwona (1 szt.)
- pieczarki (30 dag)
- puszka kukurydzy
- żółty ser (5 dag)
- kostka bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.
Zielone naleśniki z kurczakiem
Potrzebne nam będą:
- mąka (2,5 szklanki)
- jajka (2 szt.)
- mleko (1 szklanka)
- masło (2 łyżki)
- mrożony szpinak (50 dag)
- szczypta soli
- starta gałka muszkatołowa
- pierś z kurczaka
- ogórek
- pomidor
- ser feta
Przygotowanie:
Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.