Najtrwalsze produkty żywnościowe – co można jeść po terminie ważności

Większość z nas obawia się wykorzystywania produktów, które przekroczyły datę ważności, podaną na opakowaniu. Nie każdy produkt jednak po tej dacie nadaje się tylko do wyrzucenia. Przedstawiamy najtrwalsze produkty żywnościowe, których nie trzeba wyrzucać po upływie terminu ważności.

 

najtrwalsze produkty żywnościowe - co można jeść po terminie ważności

źródło: pixabay.com

Co można jeść po terminie ważności?

Moda na zdrowie żywienie spowodowała, że z coraz większą podejrzliwością traktujemy produkty o długiej dacie ważności, chętniej wybieramy zaś te krótkotrwałe. I bardzo dobrze –  mamy wtedy pewność, że są świeże i nisko przetworzone. Istnieją jednak i takie naturalne produkty, które możemy przechowywać bardzo długo bez obawy, że się zepsują. Poznaj najtrwalsze produkty żywnościowe, które można jeść po terminie ważności na opakowaniu.

Jak pewnie zauważyłyście, do oznaczania terminu przydatności do spożycia wykorzystywane są dwie formułki. Formułka „należy spożyć do” oznacza, że po upływie tego terminu produkt absolutnie nie będzie nadawał się do spożycia, będzie bowiem szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli jednak na opakowaniu widnieje napis „najlepiej spożyć przed” oznacza to, że po upływie tego terminu produkt może stracić niektóre walory smakowe, zapachowe lub wizualne, ale wciąż nie powinien nam zaszkodzić. Jakie produkty żywnościowe są znacznie trwalsze, niż sugeruje etykietka?

Najtrwalsze produkty żywnościowe – przechowuj je bez obawy

Miód

miód

Już starożytni uwielbiali miód i znali jego zdrowotne zalety. Najstarszy odnaleziony miód liczył sobie… 5,5 tysiąca lat! Jak to możliwe? Miód z powodu dużej zawartości cukru ma bardzo wysoką kwasowość, a za to niską wilgotność. Nie jest więc odpowiednim środowiskiem do rozwoju bakterii. Nie warto więc wyrzucać miodu, nawet jeśli stał w naszej szafce od kilku lat. Słódź nim herbatę lub kawę, wykorzystuj w deserach lub sosach. Dopóki jest świeży, możesz nawet zrobić z niego maseczkę!

Biały ryż

biały ryż

Ryż dziki, brązowy czy basmati po jakimś czasie się psują. Za to ziarna zwykłego, białego ryżu są w stanie przetrwać nawet 30 lat! Aby tak się stało, trzeba je hermetycznie zamknąć i przechowywać w temperaturze poniżej 4,5 stopnia Celsjusza. Jak widać, ryż to produkt, którego duży zapas warto posiadać!

Sos sojowy

Sos sojowy

Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą być spokojni. Niezwykle trwałym produktem jest nie tylko ryż, ale również typowy azjatycki dodatek do niego, czyli sos sojowy. Oczywiście musi  być to sos dobrej jakości i właściwie przechowywany – najlepiej w lodówce. Jeżeli te warunki są spełnione, sos sojowy jest w stanie przetrwać nawet 3 lata.

Smalec

smalec

Zawiera mnóstwo tłuszczów – zarówno wielonienasyconych, jak i jednonienasyconych – a mało wody i białka, dzięki czemu potrafi przetrwać naprawdę długo, jeśli przechowujemy go w odpowiedni sposób.

Kawa

kawa

Ulubiony napój wielu z nas ma wyjątkowo długą trwałość. Możemy go spożywać nawet rok po upływie terminu ważności.

Sól

sól

Sól nie tylko właściwie się nie psuje, ale też jest doskonałym środkiem konserwującym. Nie warto jej więc wyrzucać sugerując się datą na opakowaniu.

Cukier

cukier

Podobnie jak sól, cukier – który jest przecież jednym z głównych składników miodu – jest niezwykle długowiecznym produktem. Odpowiednio przechowywany zachowuje świeżość bezterminowo.

Sucha kukurydza oraz skrobia kukurydziana

Suche ziarna kukurydzy mogą przetrwać niemal 25 lat. Podobnie skrobia kukurydziana, która właściwie się nie psuje, jeżeli tylko jest przechowywana w suchym środowisku. A przecież kukurydzę po ugotowaniu można wykorzystać jako smaczny dodatek do wielu dań.

Makarony

makarony

Suche makarony z mąki pszennej często mają wyjątkowo długie terminy ważności. Jednak ich przydatność do spożycia zazwyczaj jest jeszcze dłuższa. Większość makaronów możemy spożywać jeszcze około roku od daty na etykietce. Wyjątkiem są makarony pełnoziarniste.

Ocet winny

W produkcji octu winnego biorą udział bakterie Acedobacter. Ich rozwój skutecznie blokuje rozwój innych kultur bakterii, ocet winny można więc przechowywać wyjątkowo długo. Najbardziej trwały jest biały ocet winny. Inne również prędko się nie zepsują, ale z czasem mogą produkować osad.

Ciemna czekolada

gorzka czekolada

Nie dajcie się zwieść białemu osadowi, pokrywającemu przeterminowaną czekoladę. To nie pleśń, a po prostu wytrącający się z czekolady tłuszcz. Mimo mało estetycznego wyglądu czekolada jest jak najbardziej zdatna do spożycia przez około dwa lata. Oprócz smaku czekolada zachowuje także właściwości odżywcze. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to czekolady zamkniętej w opakowaniu i przechowywanej w stałej temperaturze!

Masło orzechowe

masło orzechowe

Masło orzechowe to produkt, który możemy spożywać jeszcze ok. dwóch miesięcy po terminie. Wystarczy szczelnie zamknąć pokrywkę.

Suszona fasola lub groch

Ziarna roślin strączkowych mogą być przechowywane bardzo długo, jeżeli tylko je wysuszymy. Wówczas nie rozwiną się w nich bakterie ani pleśń, a rozkładające je enzymy przejdą w stan uśpienia. Oczywiście takie ziarna muszą być przechowywane w hermetycznie zamkniętym pudełku, a przed spożyciem będziemy je musieli dobrze wymoczyć.

Pamiętajmy, żeby spożywać tylko takie produkty po upływie terminu ważności, co do których wiemy, jak były przechowywane. Jeżeli więc w naszej chłodnej, suchej spiżarni zostało nam trochę kawy, czekolady czy miodu, śmiało możemy ich używać. Uważajmy natomiast na wyprzedaże produktów po terminie oraz na próbowanie takich produktów u znajomych czy rodziny, aby przypadkiem sobie nie zaszkodzić.

Zobacz też:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,32 z 5)
zapisuję głos...