Najmodniejsze sposoby parzenia kawy w 2018
Kawa od lat jest najchętniej pitym napojem na świecie. W ostatnim czasie zainteresowanie jej parzeniem rośnie, a nowoczesne sposoby jej przyrządzania pozwalają na wydobycie najlepszego aromatu i smaku ziaren. Z tego powodu można zaobserwować modę na alternatywne sposoby przygotowywania kawy.
Popularna wśród pokolenia naszych rodziców plujka zdecydowanie odchodzi do lamusa. Na jej miejsce wskakuje natomiast chemex, aeropress i dripper. Nie wszyscy wiedzą jednak, co kryje się pod tymi obco brzmiącymi nazwami. A czy ty wiesz, jaką kawę zamówić w kawiarni w 2018 roku?
Automatyczny ekspres do kawy
Automatyczny ekspres do kawy to wciąż najpopularniejsze urządzenie w wielu kawiarniach. Jego prosta obsługa gwarantuje szybkie i sprawne przygotowanie wielu napojów na bazie ziaren kawowych. Dodatkowo dostępność sprzętu sprawia, że coraz częściej decydujemy się na zakup ekspresu do domu. Wybór urządzenia nie jest łatwy, ale z pewnością można znaleźć coś, co spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednego kawosza.
French press (praska francuska)
Mimo że moda na kawowe nowości trwa, zainteresowaniem cieszą się również klasyczne praski francuskie obecne na rynku od dawna. Decyduje się na nie wiele osób, które cenią sobie wygodę i lubią parzyć jednocześnie duże ilości kawy. Obsługa sprzętu jest banalnie prosta: wystarczy wsypać do niej mieloną kawę (najlepiej grubo zmieloną), zalać wodą, zamieszać i chwilę odczekać. Po tym czasie obniżamy tłok, oddzielając napój od fusów. Kawa gotowa. Warto wiedzieć, że na to rozwiązanie decyduje się także wiele kawiarni, ponieważ french press pozwala na wydobycie intensywnego naparu. Stosują go więc szczególnie lokale, które dysponują palarnią kawy. Praska francuska to bowiem świetny sposób na pochwalenie się doskonałej jakości ziarniami.
Aeropress
Aeropress to niezwykle modne w ostatnim czasie urządzenie skonstruowane przez Amerykanów. Wyglądem i działaniem przypomina najbardziej strzykawkę wykonaną z wytrzymałego tworzywa. Parzenie kawy z użyciem tego sprzętu jest proste. Wystarczy wsypać do niej zmieloną kawę i zalać wodą. Następnie należy zamieszać napar, chwilę odczekać, a następnie, przecisnąć ją przez filtr, z pomocą specjalnego tłoka, bezpośrednio do kubka lub filiżanki. Kawa z aeropressu jest smaczna, mocna i intensywna. Problematyczna może być natomiast pojemność naczynia – jedno użycie umożliwia zaparzenie jednej kawy (maksymalnie 200 ml).
Chemex
Chemex wymyślony przez Amerykanów pojawił się ponad siedemdziesiąt lat temu i zyskał sobie miano kultowego zaparzacza kawy. Swoją budową przypomina wazon, a jego ponadczasowy dizajn został doceniony przez Instytut Technologii z Illinois jako jeden z najlepiej zaprojektowanych współcześnie przedmiotów. Działanie chemexa charakteryzuje się prostotą. W górnej części naczynia należy umieścić papierowy filtr z kawą, przez który przelewa się woda, a napar skrapla się wprost do dolnego zbiornika. Naczynie służy jednocześnie jako karafka i pozwala na przygotowanie dużej ilości kawy. Napar jest jednocześnie delikatny i intensywny.
Dripper
Dripper jest jednym z najbardziej popularnych i najłatwiejszych alternatywnych sposobów parzenia kawy. Przyrządzanie naparu w dripie polega na przelewaniu gorącej wody przez zmielone ziarna umieszczone w papierowym filtrze. Filtr wkłada się natomiast do stożkowego urządzenia nazywanego dripem. U dołu naczynia znajduje się z kolei mały otwór, który umożliwia przelewania gotowego naparu do szklanki lub filiżanki. Kawa z drippera jest delikatna, ale najlepiej smakuje, gdy użyje się do jej przygotowania dobrej jakości ziaren. Najlepiej sprawdzą się te single origin, czyli pochodzące z pojedynczych regionów upraw, a nawet z indywidualnych plantacji. Dripper umożliwia także wydobycie charakterystycznych nut smakowych: od czekoladowo-orzechowych, cytrusowych i ziemistych. Posmak jest zależny od gatunku użytych ziaren.
Kawiarka
Kawiarka to wciąż popularny kawowy klasyk. Osiemdziesiąt lat temu zaprojektował ją Włoch Alfonso Bialetti, który jest jedną z ikon włoskiego wzornictwa przemysłowego. Kawiarka jest rodzajem ekspresu ciśnieniowego, co sprawia, że kawa w niej przyrządzana jest najbardziej zbliżona do espresso. Przyrządzanie naparu nie jest skomplikowane. W dolnym zbiorniku umieszcza się wodę, następnie nakłada się specjalne sitko, do którego wsypuje się świeżo zmieloną kawę. Następnie nakłada się zbiornik główny, do którego wpływa gotowy napój.
Zainteresowanie sposobami parzenia kawy rośnie, dlatego warto wybrać sprzęt, z pomocą którego z łatwością przygotujemy napój odpowiadający naszym upodobaniom. Z tego powodu warto wybrać się do kawiarni, w jakiej proponuje się kawę zaparzoną w sposób alternatywny, by zdecydować, co najbardziej podoba się naszym kubkom smakowym.