Najlepsze sposoby na budowanie odporności – poznaj moc kiszonek, suplementów i superfoods
Sezon przedwiosenny to ciężki czas dla naszej odporności. Ograniczony kontakt ze słońcem i niewielki wybór świeżych, bogatych w witaminy warzyw i owoców. Zazwyczaj przez jesień i zimę również mniej się ruszamy, co też ma wpływ na naszą odporność. Warto więc w tym okresie jeszcze bardziej zadbać o nasze zdrowie.Często wystarczy wprowadzanie zmian w naszym jadłospisie. Na jakie produkty powinniśmy postawić, by w łatwy sposób przywrócić naszemu organizmowi pełnię sił?
Drogocenne kiszonki
Z punktu widzenia immunologii niesamowicie ważna dla naszego organizmu jest witamina C. Gdzie znajdziemy prawdziwe podkłady tej witaminy? W kiszonkach. Są one również cennym źródłem przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki, a także cennych pierwiastków, jak wapń czy magnez oraz kwasu mlekowego. Wzbogaca on florę bakteryjną jelit, wspomaga przyswajalność składników odżywczych z pożywienia i jest niezwykle istotny w syntezie witamin. Najlepiej jest sięgnąć po kiszonki przygotowane w domu, ponieważ bardzo często w warunkach przemysłowych podczas produkcji dodaje się składniki, które mają przyspieszyć proces kwaszenia. Warto więc poświęcić czas na własnoręczne przygotowanie tego naturalnego probiotyk, a kisić można prawie wszystko – kapustę, ogórki, marchewkę, a nawet cytryny czy jabłka.
Jakościowa suplementacja
Ostatnio na rynku znajdziemy wysyp różnorodnych suplementów diety na wzmocnienie odporności. Warto sięgnąć tylko po jakościowe preparaty. Zwróć uwagę na to, aby zawierał witaminę C i D, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, działające przeciwzapalnie kwasy omega-3 oraz wspierające prawidłową pracę jelit bakterie probiotyczne. Zastosowane w suplemencie diety składniki wzajemnie uzupełniają swoje działanie i pozwalają zminimalizować ryzyko choroby lub przeziębienia. Ogrom suplementów dostępnych na sklepowych półkach może powodować dezorientację. Warto wybierać produkty, które zostały odpowiednio opracowane i są bezpieczne dla naszego zdrowia.
Wygodną opcją dla osób, które korzystają z usług cateringu dietetycznego jest sprawdzenie, czy w ofercie jest możliwość dodatkowej suplementacji. Pozwoli nam to nie tylko na oszczędność czasu, ale też wybór odpowiednio skomponowanego produktu, który dostarczy nam najważniejsze witaminy i składniki mineralne wspierające odporność – tłumaczy Patrycja Zabrzeska, psychodietetyk, trener personalny, dietetyk w Rukola Catering Dietetyczny.
Czy znasz już superfoods?
Superfoods to naturalne, nieprzetworzone produkty, zawierające składniki, działające korzystnie na nasz organizm. Co ciekawe, w naszej polskiej kuchni wcale nie brakuje takich produktów. Zwróć uwagę na:
- siemię lniane – zawiera ono bardzo dużo cennych kwasów omega-3,
- czosnek, bogaty w lotne związki siarkowe i olejki eteryczne, skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego,
- natka pietruszki – jest bogata w witaminę C, a dzięki chlorofilowi i flawonoidom ma silne działanie antyoksydacyjne,
- miód – gryczany, wrzosowy lub spadziowy. Im jest on ciemniejszy, tym zawiera więcej substancji antybiotycznych i przeciwbakteryjnych polifenoli,
- owoce czarnego bzu, maliny, dzikiej róży.
Nie zapomnij o śnie!
Niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie i odporność ma także… sen! Choć może wydawać się to banalne, to sen naprawdę odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu. Aby zapewnić najwyższą jakość wypoczynku, powinniśmy spać w całkowitej ciemności i ciszy, ponieważ tylko wtedy w naszej szyszynce dochodzi do wydzielania odpowiedniej ilości melatoniny. Dlatego brak odpowiedniego odpoczynku podczasu snu uniemożliwia regenerację organizmu, przez co przyczynia się to do wzrostu zapadalności na infekcje.
Podczas snu wzrasta liczba limfocytów, czyli białych ciałek krwi, które w przypadku np. infekcji rozpoczynają walkę z drobnoustrojami. Mocny sen w ciszy i spokoju sprzyja również wydzielaniu się melatoniny, która prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – komentuje Patrycja Zabrzeska.
Patrycja Zabrzeska – psychodietetyk i trener personalny. Od 3 lat dietetyk w Rukoli, cateringu dietetycznym, który wspiera odżywianie na najwyższym poziomie. Ponadto pracuje przy programie kardiologicznym z holistycznym podejściem do zdrowia człowieka oraz prowadzi własny gabinet.