Najlepsze sery do pizzy. Jaki ser nadaje się na pizzę? Który sprawi, że pizza będzie idealna?
Pizza – któż z nas nie uwielbia tej pysznej i aromatycznej potrawy? Przez długi czas była traktowana jako danie fast food. Dziś już wiemy, że ta najlepsza pizza nie ma nic wspólnego z szybkim i przetworzonym jedzeniem. Prawdziwa pizza jest aromatyczna, idealnie skomponowana, może stanowić pełnowartościowy posiłek. Podstawą pysznej pizzy jest idealny ser. Jaki ser nadaje się na pizzę? Jakie są najlepsze sery do pizzy? Spieszymy z odpowiedzią!
Spis treści:
Ser do pizzy musi być idealnie dobrany. To on podkreśla smak i dopełnia całą kompozycję pizzy. Nie wystarczy jednak “obojętnie jaki ser”. Trzeba wiedzieć, jaki ser nadaje się na pizzę, żeby wydobyć z niej jak najwięcej aromatu i walorów smakowych. Nie ma jednego sera, który będzie jedynym słusznym, dlatego warto wiedzieć które sery doskonale podkręcają smak pizzy i które będą najlepsze.
Jaki ser nadaje się na pizzę?
Idealna pizza to obowiązkowo dobrze wykonane ciasto, świeże dodatki, sos pomidorowy i pyszny ser. Bez dobrego sera nie ma dobrej pizzy. To on pogłębia smak pozostałych składników i sprawia, że pizza jest jeszcze lepsza. Przygotowując pizzę należy pamiętać, że nie każdy ser jest sobie równy. Różne gatunki sera różnią się smakiem, zapachem, fakturą po upieczeniu. Jaki ser nadaje się na pizzę? Jaki ser do pizzy wybrać? Wiele zależy od całej kompozycji pizzy. Jeśli wolimy, by składniki były delikatne, to wtedy również należy sięgnąć po łagodny ser. Wyrazisty może sprawić, że składniki będą jeszcze mniej wyczuwalne. Warto więc zanim przygotujemy pizzę, zastanowić się nad całą kompozycją tak, by stworzyć wielowymiarowe połączenie. Wszystkie smaki dodatków i bazy powinny się smakowicie uzupełniać.
Ciągnący ser do pizzy. Który ser się najbardziej ciągnie?
Wiele osób pizzę kojarzy wyłącznie z żółtym, ciągnącym się serem. W tym przypadku można byłoby uznać, że najlepiej sprawdzi się gouda, którą tak ochoczo używamy również do tostów i zapiekanek. Jeśli szukacie sera, który najbardziej się ciągnie, to postawcie na mozzarellę. Ciągnące ser do pizzy nie musi być żółty. Mozzarella doskonale komponuje się z ciastem i świeżymi składnikami, a dodatkowo poprawia przyjemność całego jedzenia właśnie dzięki swojej fakturze. Zapiekana mozzarella doskonale się ciągnie i sprawia dodatkową radość w czasie jedzenia. Ciągnący ser do pizzy, czyli mozzarella odgrywa ważną rolę zwłaszcza w pizzy neapolitańskiej, która ma delikatny smak. Mozzarella pod wpływem wysokiej temperatury roztapia się, łączy ze sobą wszystkie składniki, a przy tym podkreśla ich łagodny smak.
Jaki ser do pizzy włoskiej?
Zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia, czym jest pizza włoska. We Włoszech istnieje kilka głównych sposobów przygotowania pizzy – w zależności od regionu. Pizza romana ma bardzo kruchy, nieopadający spód, natomiast pizza neapolitana wyróżnia się grubym chrupiącym brzegiem i miękkim środkiem. Pizza włoska od amerykańskiej różni się ilością składników. Włoska jest delikatniejsza, skromna w dodatkach i chrupka. Amerykańska jest pulchna i ma mnóstwo dodatków. Słynna pizza z ananasem to właśnie pizza amerykańska. We Włoszech raczej takiej nie uświadczysz.
Jaki ser do pizzy włoskiej? Najczęściej pizza włoska kojarzy się z mozzarellą, ale to nie jedyny ser, który doskonale pasuje do tego rodzaju “placka”. najwięcej rodzajów serów znajdziemy na pizzy “Cztery sery”, specjalności włoskiej kuchni. W zależności od użytych składników, na cieście znajdą się różne sery, najczęściej to: provolone, parmigiano reggiano, stracchino, fontina lub gorgonzola.
Najlepsze sery do pizzy
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na pizzę włoską, czy amerykańską, jest kilka gatunków sera, które sprawiają, że pizza jest idealna. Doskonale podkreślają smak innych składników i wydobywają z całej kompozycji aromat i najlepsze walory smakowe. Jeśli jednak nie przygotowujesz pizzy typu “Cztery sery”, to nie przesadzaj z ilością użytego sera. Najlepszy ser do pizzy to ten użyty w odpowiedniej ilości.
Najlepszy ser do pizzy: mozzarella
Zaczniemy od wspomnianej już mozzarelli. Ser typu mozzarella pochodzi z Włoch i największą popularnością cieszy się w pizzy włoskiej. Delikatny i kremowy smak mozzarelli sprawia, że ser idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Doskonale pasuje do świeżych warzyw na pizzy, wyrazistego mięsa, czy… gruszki. W pizzy neapolitańskiej łączy składniki z chrupiącym ciastem. To również ser do pizzy, który najbardziej się ciągnie.
Najlepszy ser do pizzy: cheddar
Cheddar to najlepszy ser do pizzy dla fanów wyrazistego smaku. Bardzo dobrze się topi, ale nie należy do gatunków sera, który się ciągnie. Posypany na wierzch pizzy, pod wpływem temperatury tworzy chrupiącą serową skorupkę. Cheddar jest wyrazisty, nieco ostry. Sprawdzi się w wielu różnych kompozycjach. Pasuje do pizzy z gruszką i orzechami.
Najlepsze sery do pizzy: ser lazur
Ser lazur, czyli zaprzeczenie tego, że dobra pizza to wyłącznie ta, która ma ciągnący się ser. Lazur jest nieco ostry i lekko słony. Ma bardzo wyrazisty smak. Wiele osób sięga po niego tworząc pizzę o niebanalnym smaku. Nie sprawdzi się raczej u miłośników minimalizmu, ale trzeba przyznać, że zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Jest serem pleśniowym, ma głęboką i niebieską pleśń oraz kremową i aksamitną konsystencję.
Najlepszy ser do pizzy: Ementaler
Ementaler to ser dojrzewający z dużymi dziurami. Znakomicie podkreśla smak warzyw i mięsa. Ma wyrazisty smak, ale delikatniejszy niż cheddar. Ma słodkie, orzechowe nuty. Świetnie się topi pod wpływem temperatury. Wiele osób uważa, że to najlepszy ser do pizzy.
Najlepszy ser do pizzy: parmezan
Parmezan, czyli Parmigiano Reggiano to twardy i aromatyczny ser, który sprawdzi się również jako ser do pizzy. Bardzo często sięgają po niego Włosi. Stosowany zamiennie z minimalnie łagodniejszym Grana Padano. Idealnie pasuje do włoskiej pizzy w połączeniu z szynką prosciutto i rukolą. Pamiętaj jednak, żeby pizzę posypać nim już po upieczeniu.
Jakie sery do pizzy Cztery Sery?
Pizza Cztery Sery, czyli Quattro Formaggi, jak wskazuje sama nazwa, wymaga użycia czterech różnych serów. Jej podstawowym składnikiem jest mozzarella, która cudownie się ciągnie i jest niejako bazą całej kompozycji. Do pizzy serowej zazwyczaj używa się dodatkowo sera pleśniowego lub dojrzałego, sera miękkiego albo śmietankowego oraz rodzaj twardego sera. To, który dokładnie ser wybierzesz, zależy głównie od Twoich preferencji smakowych. Wybornie smakuje kompozycja z mozzarellą, cheddarem, ementalerem i serem lazur.