Najlepsze przepisy na wegańskie śniadanie. Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i zdrowe przebudzenie

Jesteś weganką, ale nudzą cię już powtarzane każdego dnia te same śniadaniowe przepisy? A może odwiedza cię twoja niemięsożerna przyjaciółka i chcesz jej zaimponować pysznym początkiem dnia? Okazuje się, że istnieją tysiące przepisów na urozmaicone śniadania bez mięsa, nabiału i wszelkich innych odzwierzęcych produktów. Przedstawiamy wam kilka przepisów i już teraz życzymy smacznego!

Wegańskie śniadanie wcale nie musi być nudne! Co więcej, istnieje wiele kreatywnych przepisów na smaczny i pożywny początek dnia. Już z samych warzyw i owoców można wyczarować prawdziwe cuda, a poddane śniadaniowym eksperymentom z pewnością znów cię zaskoczą. Przedstawiamy 5 przepisów, które wykonasz bez większego zaangażowania, w sam raz po przebudzeniu.

źródło: www.pixabay.com

Najlepsze przepisy na wegańskie śniadanie. Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i zdrowe przebudzenie

Przepisy na wegańskie śniadanie:

1) Zielona jajecznica z tofu, tzw. tofucznica

wegańskie śniadanie

źródło: www.pixabay.com

Składniki:
 
tofucznica:
  • kostka tofu
  • mała cebula
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych lub owsianych
  • 1/4 szklanki wody
  • olej roślinny do smażenia
  • odrobina soli
  • pieprz
  • sól
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta czosnku granulowanego (lub świeżo wyciśnięte dwa małe ząbki)
  • kilka liści świeżej bazylii (lub łyżeczka bazylii w proszku)

zielona sałatka:

  • pół awokado
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • garść rukoli
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Tofu odsączamy z zalewy. Następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zarumieni, dorzucamy pokruszony w rękach ser. Podsmażoną całość doprawiamy pieprzem, solą oraz czosnkiem, a następnie wsypujemy płatki. Wszystko co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką i zaraz potem dolewamy wodę. Danie powinno dusić się tak długo, aż cała woda odparuje. Na koniec tofucznicę można jeszcze podsmażyć, doprawić według uznania i posypać bazylią. Podajemy ją z zieloną sałatką, która powstanie poprzez pokrojenie awokado w małą kostkę i przełożenie jej na rukolę oraz szpinak. Warzywa skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy.

 

2) Dynia i komosa ryżowa w sałatce

wegetariańskie śniadanie

źródło: www.pixabay.com

Składniki:
 
Sałatka:
  • 1, 5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • szklanka komosy ryżowej
  • 5 łyżek pestek granatu
  • pół szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej kapusty
  • 2 figi

Dressing:

  • 3 łyżki pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki oleju roślinnego
  • odrobina wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę dynię najpierw pieczemy. Musimy też ugotować komosę. Do miski wrzucamy kapustę, granat i figi – wszystko oprócz pestek pokrojone w kostkę. Do tego zestawu dorzucamy pierwsze składniki, gdy te będą gotowe i mieszamy. Aby nadać smaku całości potrzebny będzie dressing, który powstanie w szklance z dokładnego połączenia wymienionych wyżej produktów. Na koniec sałatkę polewamy sosem. To doskonały wybór zwłaszcza teraz, bowiem jesień to czas dyni. 

 

3) Pancakes z ciecierzycy w towarzystwie banana i kokosu

wegańskie śniadanie

źródło: www.pixabay.com

Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy 
  • 1 duży banan do ciasta i 1 mniejszy do dekoracji
  • wiórki kokosowe do posypania
  • syrop klonowy lub z agawy
  • pół szklanki mleka roślinnego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mniej niż pół łyżeczki soli

Przygotowanie: Na początek banana kroimy w niewielkie plasterki i wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól, a następnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 8 minut w temperaturze pokojowej. Później rozgrzewamy patelnię do naleśników i wlewamy dwie łyżki masy formując z niej placuszek. Gdy na jego wierzchu pojawią się bąbelki powietrza, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Podajemy polane syropem, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione pokrojonym w plasterki bananem.  

 

4) Uczta z hummusem

wegańskie śniadanie

źródło: www.pixabay.com

Składniki:
 
klasyczny hummus:
  • 180 g ugotowanej ciecierzycy (lub dwie puszki gotowej)
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki tahiny
  • łyżeczka kuminu
  • 5 małych ząbków czosnku 
  • szczypta 
  • pieprzu cayenne 
  • 1/4 szklanki lodowatej wody 

dodatki:

  • zielony ogórek
  • pietruszka
  • marchewka
  • seler naciowy
  • wegański chleb

 

Przygotowanie: Hummus lub przynajmniej ugotowaną ciecierzycę (o ile nie wybieramy tej z puszki) warto przygotować sobie wcześniejszego wieczoru, chyba że rano faktycznie mamy sporo czasu. Tak czy inaczej, aby zrobić wersję klasyczną wystarczy zblendować wymienione w przepisie składniki. Pastę można jednak urozmaicać na setki sposobów i warto na pożywne śniadanie przygotować kilka wersji. Do podstawowego składu wystarczy dorzucić m.in. suszone pomidory, oliwki, albo pieczoną paprykę. Pamiętajmy jednak, aby wcześniej odsączyć produkty z zalewy i jeśli są kwaśne, zamiast soku z całej cytryny, dać tylko połowę. Hummus podawać z pokrojonymi w słupki warzywami oraz (lub) z chlebem wegańskim.

 

5) Egzotyczna owsianka

wegańskie śniadanie

źródło: www.pixabay.com

Składniki:
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • połowa mango
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki soku z papai
  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka nasion chia

Przygotowanie: Na początek musimy zalać płatki wrzątkiem i odstawić do momentu aż spęcznieją. Owoce kroimy na małe części, tak aby łatwo można je było zblendować. Następnie dodajemy do nich sok, mleko, nasiona i pulchne już płatki. Na koniec używamy blendera, po to aby powstała jednolita masa. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,69 z 5)
loading... zapisuję głos...