Przepisy blogerów: Wielkanocny quiche

quiche-z-jajkami

Autorką przepisu jest Sandra z bloga oomnomnomnom.blogspot.com

Ten  inspirujący przepis na Wielkanocny quiche wraz z pozostałymi 130 nowymi pomysłami na  potrawy Wielkanocne został przesłany na konkurs kulinarny. Konkurs został zorganizowany przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. Poniżej prezentujemy przepis, który otrzymał drugą nagrodę. Jego autorką jest Sandra z bloga oomnomnomnom.blogspot.com

Składniki na spód:
250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki wody

Składniki na wypełnienie:
4 ugotowane na twardo jajka Farmio
ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
200 g śmietany 12 lub 18 %
1 jajko Farmio
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.

Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem i posypać mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.)

Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.

W tym czasie przygotować wypełnienie. W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka pokrojone w plasterki lub przekrojone na połówki.

Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem majonezowo-czosnkowym.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (155 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  17 kwietnia 2014 19:37

    Wspaniale wygląda.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  18 kwietnia 2014 06:23

    Świetny pomysł. Nowoczesne danie z tradycyjnymi wielkanocnymi składnikami.

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  23 marca 2015 10:30

    Pięknie wygląda. Bardzo apetyczne.

    Odpowiedz
  4. scrabble  1 kwietnia 2015 21:47

    Wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  5. martek153  5 marca 2016 12:59

    czy to mozna odgrzać czy podaje sie tylko na świeżo?

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  11 listopada 2016 14:48

    Apetyczne.

    Odpowiedz
  7. MelaNika  11 marca 2017 20:06

    Bardzo smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  8. Kika07645  12 kwietnia 2017 14:39

    Ekstra przepis. Chyba zrobię niespodziankę mamie i przygotuje to danie na Wielknaoc. Mam nadzieje, ze bedzie zadowolona z mojego dzieła 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany