Przepisy blogerów: Wielkanocny quiche

Wielkanocny quiche to potrawa, którą zaimponujesz swoim znajomym i rodzinie. Spróbuj tego prostego przepisu już dziś, a danie na pewno się uda!

Wielkanocny quiche z jajkami

Autorką przepisu jest Sandra z bloga oomnomnomnom.blogspot.com

Ten  inspirujący przepis na Wielkanocny quiche wraz z pozostałymi 130 nowymi pomysłami na  potrawy Wielkanocne został przesłany na konkurs kulinarny. Konkurs został zorganizowany przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. Poniżej prezentujemy przepis, który otrzymał drugą nagrodę. Jego autorką jest Sandra z bloga oomnomnomnom.blogspot.com

Składniki

Składniki na spód:
250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki wody

Składniki na wypełnienie:
4 ugotowane na twardo jajka Farmio
ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
200 g śmietany 12 lub 18 %
1 jajko Farmio
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Sposób wykonania Wielkanocnego quiche

  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.
  2. Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem i posypać mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.)
  3. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
  4. W tym czasie przygotować wypełnienie. W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka pokrojone w plasterki lub przekrojone na połówki.
  5. Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem majonezowo-czosnkowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (216 głosów, średnia: 4,62 z 5)
loading... zapisuję głos...