Przepisy blogerów: Wielkanocny quiche
Wielkanocny quiche to potrawa, którą zaimponujesz swoim znajomym i rodzinie. Spróbuj tego prostego przepisu już dziś, a danie na pewno się uda!
Autorką przepisu jest Sandra z bloga oomnomnomnom.blogspot.com
Ten inspirujący przepis na Wielkanocny quiche wraz z pozostałymi 130 nowymi pomysłami na potrawy Wielkanocne został przesłany na konkurs kulinarny. Konkurs został zorganizowany przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. Poniżej prezentujemy przepis, który otrzymał drugą nagrodę. Jego autorką jest Sandra z bloga oomnomnomnom.blogspot.com
Składniki
Składniki na spód:
250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki wody
Składniki na wypełnienie:
4 ugotowane na twardo jajka Farmio
ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
200 g śmietany 12 lub 18 %
1 jajko Farmio
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Sposób wykonania Wielkanocnego quiche
- Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.
- Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem i posypać mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.)
- Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
- W tym czasie przygotować wypełnienie. W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka pokrojone w plasterki lub przekrojone na połówki.
- Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem majonezowo-czosnkowym.