Najlepsze przepisy blogerów: Wielkanocna baba z jajkami
Na świątecznym stole powinna znaleźć się Wielkanocna baba z jajkami! Wypróbuj ten przepis na niesamowite danie, które ubarwi Wasze święta!
Przed świętami polska blogosfera kulinarna wzbogaciła się o ponad 130 nowych, inspirujących przepisów potraw Wielkanocnych. Wszystko za sprawą konkursu kulinarnego, zorganizowanego przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. Poniżej prezentujemy przepis, który wygrał konkurs. Jego autorką jest Kasia z bloga pelnytalerz.blogspot.com
Składniki na danie – Wielkanocna baba z jajkami:
Ciasto:
300 g mąki
¼ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
8 łyżek lodowatej wody
60 g łyżki zimnego masła
Farsz:
500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny
100g białego sera
100g fety
50 g bryndzy
1-2 ząbki czosnku
1 surowe jajo Farmio + osobno surowe białko i żółtko
6 jaj Farmio ugotowanych na twardo
4 łyżki startego grana padano
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Sposób wykonania
Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (⅓ i ⅔). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Po pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia „siądzie”. Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni – wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g.
Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka.
Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Babka ziemniaczana z serem żółtym
Intrygująca babka – babka z niespodzianką 😉
Po rozkrojeniu wygląda nieziemsko!
Świetny pomysł. I babka i jajka – tradycja zachowana:-)
Świetny pomysł
Świetny przepis na babkę , w końcu nie na słodko 🙂 Z pewnością go wypróbuję w te święta , tak smakowicie wygląda , że aż się chce jeść . Szukam dalej inspiracji 🙂
Ja robię jaskółcze gniazda. Gotowane jaja , w schabie. Przepadamy za tym daniem. No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.