Najlepsze przepisy blogerów: Wielkanocna baba z jajkami

Przed świętami polska blogosfera kulinarna wzbogaciła się o ponad 130 nowych, inspirujących przepisów potraw Wielkanocnych. Wszystko za sprawą konkursu kulinarnego, zorganizowanego przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. Poniżej prezentujemy przepis, który wygrał konkurs. Jego autorką jest Kasia z bloga pelnytalerz.blogspot.com

Wielkanocna baba z jajkami

Składniki na danie – Wielkanocna baba z jajkami:

Ciasto:
300 g mąki
¼ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
8 łyżek lodowatej wody
60 g łyżki zimnego masła

Farsz:
500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny
100g białego sera
100g fety
50 g bryndzy
1-2 ząbki czosnku
1 surowe jajo Farmio + osobno surowe białko i żółtko
6 jaj Farmio ugotowanych na twardo
4 łyżki startego grana padano
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (⅓ i ⅔). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Po pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia „siądzie”. Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni – wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g.

Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.

Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać.

Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka.

baba-z-jajami_3

Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

baba-z-jajami_1

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (127 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  14 kwietnia 2014 12:15

    Intrygująca babka – babka z niespodzianką 😉

    Odpowiedz
  2. bbo  14 kwietnia 2014 19:30

    Po rozkrojeniu wygląda nieziemsko!

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  14 kwietnia 2014 19:38

    Świetny pomysł. I babka i jajka – tradycja zachowana:-)

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  21 października 2015 19:35

    Świetny pomysł

    Odpowiedz
  5. efffciaa  25 marca 2016 14:21

    Świetny przepis na babkę , w końcu nie na słodko 🙂 Z pewnością go wypróbuję w te święta , tak smakowicie wygląda , że aż się chce jeść . Szukam dalej inspiracji 🙂

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 09:28

    Ja robię jaskółcze gniazda. Gotowane jaja , w schabie. Przepadamy za tym daniem. No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany