Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady
Jeżeli chcesz wypróbować nowy oraz oryginalny przepis, wybierz ten! Jesteśmy pewni, że ten świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady się uda!
Składniki na tortownicę o śr. 22cm na sernik limonkowy :
Ciasto na spód:
200g mąki
130g masła
80g cukru
50g zmielonych migdałów
Masa serowa:
250g serka śmietankowego
250g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
3 jajka Farmio
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
0,5 szklanki soku z limonki (3 sztuki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
100g białej czekolady
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Dekoracja:
skórka z 2 limonek
czekoladowe jajeczka
Wyszorować szczoteczką limonki i sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć z nich sok, a skórki pokroić w paseczki. Obgotować dwa razy , a następnie ugotować w syropie z 1 szklanki wody i pół szklanki cukru. Wystudzić w syropie. Zimne odsączyć i rozłożyć na ręczniku kuchennym aby obeschły.
Ciasto na spód
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i wyłożyć paskami folii aluminiowej. Roztopić w małym rondelku masło.Wsypać do miski mąkę, zmielone migdały i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Roztopione masło wlać i ponownie wymieszać tym razem łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy. Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć do dna.
Masa serowa
Utrzeć serek mascarpone z serkiem śmietankowym, kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku mieszając każdorazowo przed dodaniem następnego. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Na dwóch arkuszach folii aluminiowej postawić tortownicę i docisnąć folię do boków tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut.
Wyjąć formę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C. Na podpieczony spód wylać masę serową i wyrównać powierzchnię. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić jeszcze w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika. Ostrym nożykiem delikatnie oddzielić od ścianki tortownicy (tylko samą górną krawędź) aby równomiernie opadł. Zdjąć ostrożnie folię aluminiową i wystudziłam w formie. Zimny wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa
Na dwie godziny przed dekoracją wyjąć sernik z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy i odkleić paski folii aluminiowej. Przełożyć sernik na kratę kuchenną.
Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej i upłynnić 1 łyżeczką oleju rzepakowego. Pokryć nią wierzch i boki sernika. Zostawić by czekolada zastygła.
Możesz też wypróbować:
Dekoracja
Gotowy sernik udekorować usmażoną skórką z limonki i czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!
Autorka przepisu: Anna z cafeamaretto.blogspot.com
Przepis został nadesłany na konkurs ogłoszony przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. Powyżej prezentujemy przepis, który otrzymał wyróżnienie.