Przepisy blogerów: Jezioro Łabędzie

jezioro-labedzie

Poniżej prezentujemy wyróżniony w konkursie dla blogerów przepis, którego autorem jest wulkan-smaku.pl *

Inny przepis wielkanocny nagrodzony w tym konkursie to oryginalna wielkanocna babka

Najlepsze przepisy blogerów: Wielkanocna baba z jajkami

Najlepsze przepisy blogerów: Wielkanocna baba z jajkami

Przed świętami polska blogosfera kulinarna wzbogaciła się o ponad 130 nowych, inspirujących przepisów potraw Wielkanocnych. Wszystko za sprawą konkursu kulinarnego, zorganizowanego przez Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo

Składniki:

4 jajka  Farmio ugotowane na twardo
1 cebulka obrana
1 marchewka obrana
1 kubek klarownego wywaru na galaretę
niebieski barwnik spożywczy
czarny barwnik spożywczy
1 łyżka żelatyny
2 łyżki groszku
3 plastry szynki
3 rzodkiewki
koperek pęczek
1 łyżka serek naturalny
1 łyżeczka kakao gorzkie
+ wykałaczki

 Sposób przygotowania:

2 ugotowane jajka zostawić w całości, odciąć tylko kawałek spodu by jajko stabilnie stało, to będzie korpus łabędzia. Z pozostałych dwóch jajek wyciąć 4 skrzydełka, 2 ogonki i 2 główki. Główki usztywnić wykałaczką. W korpusie naciąć dziurki i umocować skrzydełka oraz ogonki. Głowy umocować za pomocą wykałaczki. Z marchewki wyciąć 4 łapki i 2 dziobki. Dziobki umocować za pomocą uciętej wykałaczki. Wykałaczkę umoczyć w czarnym barwniku i pomalować nią oczka łabędzia.

Cebulkę pokroić w zygzak, rozdzielić na 2 połówki. W każdej połówek wyjąć poszczególne warstwy i ułożyć je ponownie w sobie, ale na przemian, by powstał kwiatek (podobny kawiatek możemy robić z rzodkiewki). Z marchewki wyciąć pręciki, które umieszczamy w środku.

Do gorącego wywaru na galaretę dodać odrobinkę barwnika i żelatynę, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Z rzodkiewki wyciąć małe rybki.

W głębszym talerzu ułożyć plasterki szynki tworząc wysepkę, rozsypać groszek i rzodkiewkowe rybki. Całość zalać galaretą. Pozostawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie ułożyć koperek na wysepce z szynki, wetknąć grubsze łodyżki koperku. Na 2 z nich utworzyć tzw. pałkę oblepiając na górze serkiem i obtaczając w kakao. W miejscu gdzie stać mają łabędzie ułożyć ich łapki i korupsy. Ułożyć także cebulowe kwiaty.

* Przepis pochodzi z konkursu dla blogerów ogłoszonego przez  Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  16 kwietnia 2014 20:01

    Super 😀

    Odpowiedz
  2. szoszeni  24 sierpnia 2014 22:55

    kurcze ale to ladne 😀

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  23 marca 2015 10:30

    Bardzo efektowne danie 🙂

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  24 marca 2015 12:56

    Piękne!

    Odpowiedz
  5. Ewelina  24 marca 2015 21:42

    to inne jajka oprocz farmio sie nie nadaja?

    Odpowiedz
  6. scrabble  13 kwietnia 2015 18:18

    Fajnie to wygląda 😀

    Odpowiedz
  7. xtina120  1 września 2015 10:07

    Cudne 😉

    Odpowiedz
  8. Sylwia  8 września 2015 18:05

    śliczne 😛

    Odpowiedz
  9. mama_kazala  16 listopada 2015 11:00

    hahahhaha, niezły pomysł..
    każdy chyba niejadek się złamie 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  22 marca 2016 10:16

    Świetny pomysł 🙂 ale to tak pięknie wygląda , że wystarczy tylko patrzeć 🙂 Aż szkoda tego jeść , żeby nie zepsuć 🙂 jak ja bym chciała miec taki talent w rękach 🙂

    Odpowiedz
  11. Hidari11  30 lipca 2016 07:03

    Wygląda bardzo ładnie, ale i tak by mi to nie wyszło.

    Odpowiedz
  12. jaboris  28 listopada 2016 02:59

    Świetnie to wygląda.

    Odpowiedz
  13. AnnStyl  26 grudnia 2016 14:31

    Śliczne!

    Odpowiedz
  14. Iwona  4 marca 2018 22:32

    Cudo.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany