Przepisy blogerów: Jezioro Łabędzie

jezioro-labedzie

Poniżej prezentujemy wyróżniony w konkursie dla blogerów przepis, którego autorem jest wulkan-smaku.pl *

Inny przepis wielkanocny nagrodzony w tym konkursie to oryginalna wielkanocna babka

Składniki:

4 jajka  Farmio ugotowane na twardo
1 cebulka obrana
1 marchewka obrana
1 kubek klarownego wywaru na galaretę
niebieski barwnik spożywczy
czarny barwnik spożywczy
1 łyżka żelatyny
2 łyżki groszku
3 plastry szynki
3 rzodkiewki
koperek pęczek
1 łyżka serek naturalny
1 łyżeczka kakao gorzkie
+ wykałaczki

 Sposób przygotowania:

2 ugotowane jajka zostawić w całości, odciąć tylko kawałek spodu by jajko stabilnie stało, to będzie korpus łabędzia. Z pozostałych dwóch jajek wyciąć 4 skrzydełka, 2 ogonki i 2 główki. Główki usztywnić wykałaczką. W korpusie naciąć dziurki i umocować skrzydełka oraz ogonki. Głowy umocować za pomocą wykałaczki. Z marchewki wyciąć 4 łapki i 2 dziobki. Dziobki umocować za pomocą uciętej wykałaczki. Wykałaczkę umoczyć w czarnym barwniku i pomalować nią oczka łabędzia.

Cebulkę pokroić w zygzak, rozdzielić na 2 połówki. W każdej połówek wyjąć poszczególne warstwy i ułożyć je ponownie w sobie, ale na przemian, by powstał kwiatek (podobny kawiatek możemy robić z rzodkiewki). Z marchewki wyciąć pręciki, które umieszczamy w środku.

Do gorącego wywaru na galaretę dodać odrobinkę barwnika i żelatynę, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Z rzodkiewki wyciąć małe rybki.

W głębszym talerzu ułożyć plasterki szynki tworząc wysepkę, rozsypać groszek i rzodkiewkowe rybki. Całość zalać galaretą. Pozostawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie ułożyć koperek na wysepce z szynki, wetknąć grubsze łodyżki koperku. Na 2 z nich utworzyć tzw. pałkę oblepiając na górze serkiem i obtaczając w kakao. W miejscu gdzie stać mają łabędzie ułożyć ich łapki i korupsy. Ułożyć także cebulowe kwiaty.

* Przepis pochodzi z konkursu dla blogerów ogłoszonego przez  Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,64 z 5)
loading... zapisuję głos...