Najlepsze polskie „ superfoods ” – 7 owoców i warzyw, których nie może zabraknąć w Twojej diecie!

 Superfoods – to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze. 7 najbardziej wartościowych polskich produktów „superfoods” przedstawia Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i specjalista ds. żywienia (ekspert kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”).

 

Superfoods nr 1 – Czosnek: na odporność i bóle głowy

czosnek

Na zaszczytne miano superfoods zasługuje czosnek – naturalny antybiotyk, skarbnica chemicznie czynnych związków – zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy, makro- i mikroelementy, a także olejki eteryczne bogate w siarkę i allicynę. Skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego oraz wspomaga układ odpornościowy. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak owsiki, które zdarzają się dzieciom zwłaszcza w wieku przedszkolnym. Związki siarki zawarte w czosnku hamują rozwój bakterii nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej – co ma miejsce przy typowej antybiotykoterapii. Warzywo to działa korzystnie również na układ krwionośny, gdyż ma właściwości przeciwzakrzepowe (chroni przed zawałem i udarem), poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom cholesterolu. Koi też bóle głowy i ułatwia zasypianie.

 

Superfoods nr 2 – Natka pietruszki: naturalne źródło witamin

pietruszka

Wystarczy jedna łyżka zielonych listków natki pietruszki, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natka zawiera też dużą dawkę żelaza oraz beta-karotenu, witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu.
W olejkach eterycznych pietruszki znajdziemy apiol i mirystycynę, które działają dezynfekująco
i moczopędnie, co działa korzystnie na układ moczowy oraz wspomaga leczenie kamicy nerkowej. Olejki eteryczne w natce działają również rozkurczowo i łagodzą bóle. Regularne spożywanie zielonych listków wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy gazach, wzdęciach, pobudza do pracy wątrobę i odtruwa organizm. Zielenina ta korzystnie działa również na wzrok.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (63 głosów, średnia: 4,89 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Anett13  14 lipca 2016 12:29

    Wszystkie te owoce i warzywa są stałymi gośćmi w mojej kuchni. Zwłaszcza zachwyca mnie od pewnego czasu jarmuż, z którego można wyczarować różne smakowite cuda.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  14 lipca 2016 14:30

    U mnie też goszczą często te owoce i warzywa.Na działce mam marchewkę,pietruszkę,czosnek ,dynię i jarmuż,który ostatnio został doceniony ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze.

    Odpowiedz
  3. Margaretkaw  14 lipca 2016 17:57

    Warto jeść polskie superfoods, mamy cudowne produkty roślinne na wyciągnięcie ręki, nic tylko korzystać. Są zdrowe i smaczne.

    Odpowiedz
  4. luna341  14 lipca 2016 19:37

    Akurat te warzywa i owoce bardzo lubię

    Odpowiedz
  5. Aneta  3 października 2016 13:31

    Wręcz przepadam za większością tych warzyw, no może tylko za pietruszką i dynią troszkę mniej 🙂 Czosnek dodaję do czego się da, jarmuż gości w mojej kuchni nieco rzadziej, ale gości, aronia również, a żurawinę i jagody kocham miłością pierwszą i nieskalaną! 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.