Najlepsze naturalne antybiotyki – 7 skutecznych roślin i ziół

Spis treści:

Tabletki z apteki to nie jest jedyne źródło antybiotyków i suplementów zwiększających odporność organizmu. Warto pamiętać o roślinnych i ziołowych preparatach – to najlepsze naturalne antybiotyki, które zwalczają przyczynę choroby w naszym organizmie – czyli bakterie oraz ogólnie zwiększają odporność na wirusy. Do najbardziej skutecznych należą: cebula, czosnek, cynamon, miód, oregano, imbir, chrzan. Warto także przygotować nalewki i mikstury z tych składników – takie jak: tonik Amiszów, nalewka bursztynowa czy złoty napój.

 

Dlaczego warto sięgać po naturalne antybiotyki?

Komórki układu odpornościowego znajdują się w całym organizmie, jednak najwięcej jest ich w miejscach, którymi drobnoustroje chorobotwórcze dostają się z zewnątrz – czyli głównie w błonach śluzowych układu pokarmowego. Badania naukowe wykazały, że tkanka limfatyczna jelit  nie tylko chroni  miejscowo nasze jelita, ale tworzy także system obronny przed infekcjami innych tkanek – układu oddechowego, moczowopłciowego czy skóry. Nasza odporność ma swoje źródło  w jelitach i dlatego warto w naszym menu sięgać po najlepsze naturalne antybiotyki, aby wspomóc produkcję przeciwciał walczących z chorobą. Poniżej znajdziesz opisy najbardziej skutecznych antybiotyków pochodzenia roślinnego i ziołowego.

1.Cebula – naturalne antybiotyki cenione w medycynie ludowej

naturalne antybiotyki cebula

Cebula ma bardzo szerokie spektrum zastosowania w medycynie naturalnej. Bogata jest w kwas foliowy, witaminy C, A, B, PP i minerały, w tym żelazo, cynk, siarkę, selen, fosfor i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne, związki chemiczne oraz odżywcze, mają działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, wykrztuśne.

Cebula jest głównym składnikiem skutecznego syropu o działaniu przeciwzapalnym,  ułatwiającym odkrztuszanie wydzieliny z gardła i oskrzeli. Syrop ten wzmacnia także odporność.  Poznaj 3 najbardziej skuteczne przepisy na syrop z cebuli

2. Czosnek – naturalny antybiotyk pochodzenia roślinnego

czosnek

Właściwości czosnku znane są  od kilku tysięcy lat. Budowniczowie egipskich piramid zbuntowali się, gdy zabrakło go w ich dziennych racjach żywieniowych, wzmacniali się nim również rzymscy legioniści. Od zawsze przypisywano mu właściwości zdrowotne. To naturalny antybiotyk, który niszczy czynniki chorobotwórcze i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Czosnek działa bakteriobójczo, jest także wrogiem grzybów i innych drobnoustrojów. Przy regularnym spożywaniu obniża także ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru. Korzystnie wpływa na serce oraz układ krążenia.  Profilaktycznie sugeruje się spożywanie około pół ząbka czosnku dziennie. Czosnek w połączeniu z mlekiem ma właściwości zwalczające pasożyty ( glisty, owsiki czy tasiemce),  reumatyzm, astmę, rwę kulszową. O rożnych właściwościach czosnku  przeczytasz  w naszych artykułach:

3. Cynamon – przyprawa o właściwościach antybakteryjnych

Cynamon - przyprawa o właściwościach antybakteryjnych

Aldehyd cynamonowy zawarty w cynamonie ma własności przeciwgrzybicze i  antybakteryjne a także posiada silne działanie dezynfekujące. Związki polifenolowe w cynamonie mogą podnosić naszą odporność. Posiadają także właściwości przeciwutleniające,  przeciwzapalnie i antyrakowe.

Przyprawa powstaje z wewnętrznej części kory drzewa cynamonowego. Już w starożytności była bardzo wysoko ceniona, prawdopodobnie nawet wyżej niż złoto. W chińskiej medycynie zaś cynamon jest stosowany w leczeniu przeziębienia, wzdęć, nudności, biegunki czy bolesnych skurczów miesiączkowych. Przyprawa ta jest również naturalnym środkiem konserwującym żywność.

Cynamon jest składnikiem dobroczynnego olejku cynamonowego, o którym przeczytasz w publikacji poniżej:

4. Miody – naturalne antybiotyki o różnych właściwościach

Miody - naturalne antybiotyki o różnych właściwościach 

Miód należy do najstarszych i najbardziej poważanych naturalnych leków. Cieszy się on powodzeniem w naszej kuchni i domowych apteczkach przez cały rok, ale największe wzięcie ma w okresie jesienno-zimowych przeziębień i stanów osłabienia. Nic dziwnego – dzięki antybakteryjnym enzymom służy nam za organiczny antybiotyk. Niezawodny i pyszny, powinien mieć honorowe miejsce w każdym domu. Tylko na jaki jego rodzaj się zdecydować? Poniżej znajdziesz krótkie przewodniki po właściwościach miodów.

5. Oregano – czyli lebiodka pospolita – naturalny antybiotyk i panaceum na wiele schorzeń

Oregano - czyli lebiodka pospolita

Ze wspaniałych właściwości dzikiego oregano zdawali sobie sprawę już starożytni. W antycznej grece „oregano” znaczyło tyle, co „łaskawość gór”. Starożytni medycy i zielarze stosowali oregano w kuracjach chorób serca i płuc. Lebiodka pospolita (tak też nazywane jest oregano) bywała wykorzystywana także do leczenia ran i jadowitych ukąszeń. Osiągnięcia współczesnej nauki potwierdzają intuicję starożytnych medyków.

Szczególnie cennym składnikiem rośliny są naturalne fenole odpowiadające za charakterystyczny − trudny do pomylenia z innym – aromat oregano. Najważniejsze fenole, które znajdziemy w oregano, to karwakrol oraz tymol.

Karwakrol działa pobudzająco – stymuluje wytwarzanie śliny, soków żołądkowych i żółci, usprawniając procesy trawienneUłatwia przyswajanie substancji odżywczych z pokarmu, a jednocześnie łagodzi skutki przejedzenia, jeżeli takowe nam się przytrafiło.

Stymuluje również inne nasze ośrodki naczynioruchowe – na przykład te zawiadujące funkcjonowaniem układu moczowego i czymś, co można  by nazwać naszą wewnętrzną termoregulacją, czyli wytwarzaniem potu. Przyczynia się w ten sposób do oczyszczania organizmu z najróżniejszych toksyn.

Drugi z wymienionych fenoli w oregano – tymol posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe, zalecając w kuracjach uporczywych zmian skórnych, takich jak opryszczka, afty.

Tymol stosowany doustnie wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych. W inhalacji odkaża, rozrzedza wydzielinę śluzową, ułatwia jej odksztuszanie, przyspieszając powrót do zdrowia. Podobnie jak karwakrol – stymuluje pocenie się, oczyszczając organizm z zalegających w tkankach produktów ubocznych przemiany materii.

Podobnie duże spektrum działania ma olejek z oregano. Powstaje z liści i kwiatów rośliny. Ma szerokie korzyści zdrowotne, zapobiega infekcjom, wzmacnia odporność. Wykazuje m.in. właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwgrzybicze i wykrztuśne. O wszystkich właściwościach zdrowotnych olejku oraz przepis na domowy olejek z oregano znajdziesz poniżej.

6. Imbir – naturalny antybiotyk prosto z Chin

imbir

Imbir przede wszystkim leczy przeziębienia – pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy oraz działa rozgrzewająco i napotnie. Dlatego warto stosować go w sezonie jesienno- zimowym nie tylko w czasie choroby, ale również zapobiegawczo.

Dodatkowo imbir łagodzi bóle miesiączkowe i zmniejsza objawy PMS. Jest świetnym środkiem na regenerację zmęczonych mięśni. Łagodzi mdłości, leczy migreny, korzystnie wpływa na układ krążenia i ułatwia trawienie -przyspiesza spalanie tłuszczu. Nie należy zapominać o tym, że imbir to naturalny afrodyzjak – pobudza libido.

 Zastosowania imbiru są przeróżne. Można nim doprawiać potrawy lub aromatyzować napoje (herbary, napoje, grzane wino i piwo).Poza tym stosuje się go do pikantnych potraw, pieczonych mięs, sosów, marynat. Charakteryzuje się intensywnym, dość ostrym aromatem z nutą cytrynową. W smaku jest palący, ostry i lekko gorzki. Dlatego nie należy przesadzać z jego ilością.

Korzeń imbiru – 100g (20 kcal, 80 kJ) – Wartości odżywcze:

  • Węglowodany  17,77 g
  • Cukry  1,7 g
  • Błonnik 2 g
  • Tłuszcze   0,75 g
  • Białka   1,82 g

Imbir może wchodzić w interakcje z innymi lekami, dlatego należy skonsultować się z lekarzem zanim wprowadzimy go do diety. Uważać muszą osoby które mają zaburzenia krzepnięcia krwi i przyjmują leki na jej rozrzedzenie, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z cukrzycą, nadciśnieniem krwi, wrzodami żołądka i jelit, nadkwasotą.

Jak przygotować leczniczą herbatę imbirową przeczytasz w poniższym artykule:

7. Chrzan – naturalny antybiotyk  znany już w starożytnym Rzymie

Chrzan - naturalny antybiotyk

Właściwości chrzanu docenili już starożytni Rzymianie i Egipcjanie następnie od  IX wieku mieszkańcy Europy Zachodniej i Wschodniej. Już wtedy dostrzeżono, co jest potwierdzone obecnymi badaniami, że chrzan jest naturalnym antybiotykiem – ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Szczególnie powinien być stosowany przy przeziębieniu czy stanach zapalnym dróg oddechowych. Jednym z jego składników jest  synigryna – glikozyd siarkowy, który jest składnikiem olejku gorczycznego. Synigryna nadaje  chrzanowi ostry smak, ale posiada ona właściwości rozgrzewające i odkażające.

Chrzan odgrywa ważną rolę przy normalizowaniu układu trawiennego –  pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Wśród innych właściwości szczególnych chrzanu można wymienić jeszcze działanie odkażające. Wpływa on również na łagodzenie bólu reumatycznego. Chrzan rozrzedza naszą krew oraz skutecznie obniża zły cholesterol.

Chrzan jest bombą witaminową: zawiera witaminy A, B, B1, B2, C (w chrzanie jest duża ilość witaminy C, aż 250 mg%.- więcej niż w cytrynach i pomarańczach.), E, a także wiele składników mineralnych. Są nimi potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor. Ponadto jest źródłem cennego błonnika, węglowodanów i tłuszczy, olejków eterycznych, flawonoidów oraz glikozydów.

Chrzan jest także jednym z najlepszych lekarstw na ból gardła. Właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze chrzanu zwalczają ból gardła i  kaszel.  Skuteczną miksturą na ból gardła jest wywar ugotowany z: chrzanu, miodu i goździków.

Mikstury powstałe z naturalnych antybiotyków, które zwielokrotniają ich działanie

Naturalne antybiotyki często łączone są ze sobą, by zwiększyć efekt działania. Poznaj najbardziej skuteczne nalewki zdrowotne i mikstury z ich udziałem w publikacjach poniżej

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...