Od pieczonego czosnku po jadalne złoto – najbardziej nietypowe lody świata
Czy lody mogą smakować jak pieczony czosnek, skrzydełka z KFC albo… jadalne złoto? Okazuje się, że w świecie mrożonych deserów wyobraźnia nie zna granic. Od Japonii po Amerykę, od nadbałtyckich plaż po gorące Filipiny – lodziarnie prześcigają się w wymyślaniu smaków, które zaskakują, bawią, a czasem budzą wątpliwości. Zebraliśmy najciekawsze i najbardziej niezwykłe lody, jakie można znaleźć na całym świecie. Sprawdź, czy odważyłabyś się ich spróbować!
Można powiedzieć, że smaki lodów są nowym polem dla kreatywności lokalnych przedsiębiorców i kawiarenek, których działalność obejmuje przede wszystkim wakacyjny sezon. Po wijących się dookoła patyczka „zakręconych frytkach”, popcornie o smaku karmelu, kostkach lodu z zatopionymi kwiatkami, grillowanym cieście w cukrze, różowej czekoladzie i niebieskim winie, wydawało nam się, że branża spożywcza nie ma już dla nas zbyt wielu zaskoczeń. Zdaje się jednak, że nie doceniałyśmy potencjału, jaki tkwił w „domowych” lodach (no, może poza sorbetami z alkoholem, o których pisaliśmy w minione wakacje). Dziś, poszukując odpowiedzi na prywatne pytanie, dlaczego zamiast jednej gałki lodów każdorazowo zamawiam trzy lub cztery, zrozumiałam, że musimy nadrobić to niedopatrzenie! Przedstawiamy najciekawsze i (częstokroć dziwne) smaki lodów sprzedawane na całym świecie!
Najdziwniejsze smaki lodów na świecie – czy je znacie?
Jeszcze kilka lat temu zastanawianie się nad najlepszym smakiem lodów na popołudniowy deser nie stanowiło szczególnego dylematu. Wybór ograniczał się zwykle do lodów owocowych lub śmietankowo-czekoladowych, ewentualnie przebieraliśmy w ofercie przydomowego sklepu, podejmując decyzję w obrębie kilku dostępnych marek. Ostatnio w dużych miastach i wakacyjnych kurortach pojawiło się jednak wiele małych lodziarni, których właściciele stawiają na lody rzemieślnicze, a te zaskakują coraz to bardziej wymyślnymi kompozycjami. Sprawdź, jakie z nich ciągle jeszcze czekają na spróbowanie!
Lody z płatkami złota
Luksus zamknięty w wafelku – tak można opisać ten deser z Kanazawy, japońskiego miasta słynącego z tradycyjnego złotnictwa. Lody – najczęściej waniliowe lub mleczne – posypuje się tutaj prawdziwymi, jadalnymi płatkami złota, które delikatnie połyskują w słońcu. To nie tylko wizualny efekt „wow”, ale też element symboliki – w japońskiej kulturze złoto kojarzy się z pomyślnością, długowiecznością i wyjątkowymi okazjami. Choć smak złota jest neutralny, kremowa baza lodów sprawia, że całość smakuje tak dobrze, jak wygląda. Idealne dla tych, którzy chcą zrobić z deseru… małe dzieło sztuki.
Lody ogórkowe z wasabi
To nietypowe połączenie smaków często można spotkać w lodziarniach w Japonii. Łagody i orzeźwiający smak ogórka zestawiony z ostrym, ognistym wasabi to propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne i zaskakujące desery, a przy tym nie wyobrażają sobie jedzenia „niedoprawionych” potraw nawet w upalne dni!
Lody marchewkowe z curry
Ten smak lodów można spotkać nie tylko w egzotycznych krajach, ale i nad polskim morzem. Słodko-orientalny bukiet smaków przypadnie do gustu osobom, które od dziecka uwielbiają chrupać świeżą marchewkę i cenią sobie niekonwencjonalne połączenia! Niezłe także z dodatkiem płynnego karmelu!
Lody o smaku żywicy
I oto kolejna propozycja znad bałtyckiego wybrzeża – lody o smaku bursztynów. Pomarańczowo-żółte, z delikatnym posmakiem igliwia, zasmakują wielbicielom ginu i tym, którzy kochają morze we wszystkich jego aspektach.
Bekon z syropem klonowym
Bekon to chyba jeden z niewielu składników (na równi z nim stoją pod tym względem chyba tylko pianki marshmallow) uważanych za bazę do nieskończenie wielu kulinarnych eksperymentów. Ludzie kandyzują go w brązowym cukrze, skrapiają rumem, robią na jego bazie dżem, „masło bekonowe”, a nawet bekonowe cukierki. Najwyraźniej teraz nastała era bekonowych lodów – koniecznie w chrupkiej i osładzanej wersji (z karmelem lub syropem klonowym)!
Lody o smaku skrzydełek kurczaka

do kupienia na www.perryicecream.com
Zdarza Wam się jeść obiad w KFC? A może nie wyobrażacie sobie oglądania ulubionego serialu bez kubełka skrzydełek w ostrej panierce? Amerykańska firma Perry’s Ice Cream stworzyła coś specjalnie dla Was. Skrzydełka w mrożonej wersji, idealnej na gorące dni!
Lody z matcha

fot. freepik
Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, to prawdziwa duma Japonii. Wytwarzana z młodych liści, które są starannie suszone i mielone na drobny, szmaragdowy proszek, zachwyca intensywnym kolorem i charakterystycznym, lekko gorzkawym smakiem. W formie lodów matcha łączy swoją herbacianą głębię z kremową konsystencją, tworząc deser, który jednocześnie orzeźwia i intryguje. W Japonii to smak codzienny – obecny w słodyczach, ciastach i napojach – ale dla turystów bywa kulinarnym odkryciem, które szybko uzależnia. Idealne na upalne dni, zwłaszcza w towarzystwie słodkiej pasty z czerwonej fasoli anko lub chrupiących ciasteczek ryżowych mochi.
Lody o smaku piwa
Nie jesteś w stanie zaciągnąć swojego mężczyzny do cukierni? Jedyne wyjście do miasta, jakie jest on sobie w stanie wyimaginować po zakończeniu dniówki w pracy to wycieczka do pobliskiego pubu? Teraz możesz połączyć Wasze kulinarne zamiłowania, wybierając się na lody o smaku Guinessa!
Lody o smaku fioletowego yamu
Fioletowy yam to bulwa, przypominająca w smaku słodkiego ziemniaka. Wegańskie lody przygotowane na bazie tego warzywa dostaniesz np. na Filipinach!
Lody o smaku koziego sera z miodem
Delikatna i puszysta konsystencja koziego serka plus złocisty i słodki, płynny miód. Brzmi smacznie, ale czy pomysł sprawdza się w praktyce?
Lody o smaku sernika z papryczkami jalapeño
To pomysł rodem z Coromonto w Wenezueli – jednej z najsłynniejszych lodziarni na świecie. Co dzień można tu wybierać spośród 70 smaków lodów, łącznie opracowano ich jednak aż 860 (!). Mimo wszystko tej propozycji chyba nie odważyłabym się skosztować.
Lody o smaku pieczonego czosnku
Na koniec coś dla naprawdę odważnych – lody o smaku czosnku podpieczonego w piekarniku czy też na grillu. Podobno smak i aromat do złudzenia przypominają ostry dodatek do twarożku. Ciekawe czy tak samo dobrze chronią przed przeziębieniem…
„Lodowa fantazja” nie zna granic
Oczywiście światowi producenci lodów na całym świecie nie poprzestają na smakach lodów, które jesteśmy w stanie wyobrazić sobie w charakterze prawdziwie smacznego deseru. W ofertach zagranicznych sklepów znajdziemy pudła z lodami o smaku ryb, „owczych wnętrzności”, ośmiorniczek, oliwy z oliwek, sałatki warzywnej czy… viagry. Na szczęście polskie lodziarnie nie wykraczają z reguły poza bezpieczne ramy, zaskakując swoich klientów smakami z bukietów owocowo-kwiatowych, nawiązującymi co najwyżej do lawendy, czarnego bzu, karmelizowanej porzeczki czy kasztanów z czekoladą. A jakie są Wasze ulubione smaki lodów? Może miałyście okazję wypróbować jakieś oryginalne smaki?