Najdroższa kawa świata – ile kosztuje, z czego jest zrobiona i gdzie można ją kupić?

Najdroższa kawa świata to unikalny produkt, którego nie kupisz w każdym sklepie. Ziarna tej kawy są dostępne wyłącznie na jednym, konkretnym obszarze i są pozyskiwane w specjalny sposób. Najdroższa kawa ma unikalny smak i nie jest łatwo dostępna. Czy jest warta swojej ceny?

Kawa to dla wielu z nas punkt obowiązkowy w codziennym harmonogramie. Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznej, pysznej kawy. Zastanawiałaś się kiedyś jaka jest najdroższa kawa świata – jak smakuje, ile kosztuje i gdzie można ją kupić? Skąd się bierze zawrotna cena i dlaczego jest tak trudno dostępna?

Najdroższa kawa świata

Jaka jest najdroższa kawa świata?

Od lat za najdroższą kawę świata uznawana jest kawa Kopi luwak. W ostatnim czasie trwają dyskusję nad innym, równie drogą i cenną odmianą – Black Ivory Coffee. Obie są unikalne, trudno dostępne i pozyskiwane w wyjątkowy, bardzo skrupulatny sposób. Kopi luwak wytwarzana jest w południowo-wschodniej Azji, a jej produkcja roczna to ok. 400 kg. Najdroższa kawa świata powstaje na indonezyjskich wyspach Jawie, Sumatrze,Bali i Sulawesi, a także na Filipinach, Timorze Wschodnim i w Wietnamie. Nie ma raczej możliwości, by wypróbować smak tej kawy w dowolnym miejscu, np. w Polsce. Jest sprowadzana do Europy i Stanów Zjednoczonych, ale tylko w nieliczne miejsca. To, że jest tak bardzo trudno dostępna wpływa też na jej cenę. Koszt filiżanki kosztuje ok. 35-80 dolarów za niewielką filiżankę.

Najdroższa kawa świata, czyli Kopi Luwak

Kopi Luwak (albo kawa luwak) to bardzo specyficzny rodzaj kawy, ponieważ jest wykonywany z… odchodów. Do produkcji tej kawy wykorzystywane jest występujące jedynie na podanych obszarach zwierzę – łaskun muzang, a konkretnie jego odchody. Łaskun to inaczej luwak, a kopi to kawa, stąd też nazwa rodzaju kawy.

Kowi lupa najdroższa kawa świata

Łaskun muzang – zwierzę, z którego odchodów powstaje najdroższa kawa świata

Kawa z… odchodów

Sam opis produkcji kawy nie brzmi zachęcająco. Kawę kopi luwak wytwarza się z ziaren, które przeszły przez układ pokarmowy łaskuna muzanga. Kilogram ziaren takiej kawy kosztuje ok. 1000 euro. Do produkcji najdroższej kawy świata wybiera się przetrawione i wydalone owoce kawowca – tylko te, które pozostają nietknięte, a strawiony zostaje tylko miąższ. Ziarna wybierane są z odchodów, a następnie przetwarzane w tradycyjny sposób (taki, jak klasyczne ziarna kawy). Dlaczego akurat w ten sposób produkuje się tę kawę? Łaskun uchodzi za bardzo wybredne zwierze, więc zjada tylko najlepsze owoce. Ziarna, które przechodzą przez jego układ pokarmowy, tracą gorzki posmak, są delikatne i łagodniejsze w smaku oraz bardzo aromatyczne.

 

Ile kosztuje najdroższa kawa świata?

Przyjmuje się, że 100 dag kawy Kopi Luwak kosztuje ok. 400 zł. Mała filiżanka kawy luwak to koszt ok 35-80 dolarów. Z dodatkiem mleka, cena sięga tej wyższej granicy cenowej. Rocznie wytwarza się ok. 300-400 kg tej kawy.

Najdroższa kawa świata kowi lupak

Fot. Yulia Matvienko on Unsplash

Pozyskiwanie kawy Kopi Luwak – czy to etyczne?

Najdroższa kawa świata – Kopi Luwak – wzbudza wiele kontrowersji. Kawa ta ma wielu przeciwników nie tylko ze względu na cenę, ale głównie na sposób jej pozyskiwania. Gdy zorientowano się, że kawa Kopi Luwak jest aż tak cenna, zaczęto nieetycznie traktować zwierzęta. Powszechne stało się chwytanie ich do niewoli i karmienie wyłącznie owocami kawowców. Organizacje, które działają na rzecz praw zwierząt starają się ciągle walczyć z takim postępowaniem. Istnieją oczywiście plantacje, które działają w zgodzie z naturą dzikich zwierząt, jakimi są luwaki, ale takie plantacje nie są w stanie pozyskać ziaren do produkcji masowej. Dlatego też, z punktu widzenia etyki i dobra zwierząt, lepiej by kawa pozostała tak droga niż, żeby zaczęła być produkowana na masową skalę.

Czy najdroższa kawa świata warta jest swojej ceny?

Trudno stwierdzić jak bardzo kawa Kopi Luwak różni się smakiem i aromatem od tradycyjnych kaw. Jej trudna dostępność i wysoka cena sprawiają, że raczej istnieje ograniczona ilość ludzi, którzy ją próbowali. Ponadto nie każdy ma ochotę próbować kawy, która promowana jest jako kawa pozyskiwana odchodów. Na pewno na cenę wpływa jej unikalność i wyjątkowość pozyskiwania. Wyraźnie jednak widać, że wśród koneserów próbujących tę kawę, cieszy się ona aprobatą.

Najdroższa kawa świata

Druga najdroższa kawa świata, czyli Black Ivory Coffee

W ostatnim czasie w kategorii najdroższa kawa świata, ziarnom Kopi Luwak wyrosła konkurencja. Jest to kawa Black Ivory Coffee, która jest pozyskiwana również z… odchodów. Tym razem słonia. Black Ivory Coffee to kawa pozyskiwana w Tajlandii. Jest wydobywana z odchodów słonia. Metoda jest inspirowana ziarnami Kopi Luwak. W odróżnieniu od pierwszej, w tej metodzie słonie są karmione ziarnami kawy arabica. Black Ivory Coffee ma kwiatowy smak z nutą czekolady i wiśni. 8% z zysków przekazywana jest na cele statutowe fundacji ratującej słonie. Corocznie w ten sposób wytwarza się ok. 30 kg kawy. Za filiżankę zapłacimy ok. 50 dolarów.

Najdroższa kawa – skąd cena?

Oba rodzaje kaw są bardzo drogie. Na to, że ich cena jest ta wysoka, wpływ ma wiele czynników, m.in. niska dostępność, nietypowy proces produkcyjny, unikalny smak. Obie kawy są bardzo trudne do pozyskania, więc nie trafiają masowo na rynek. Ponadto są wytwarzane jedynie w plantacji w jednym regionie (tzw. single origin). Wszystkie te czynniki wpływają na to, że kawy stają się dobrem luksusowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (59 głosów, średnia: 4,85 z 5)
loading... zapisuję głos...