Najbardziej trwałe produkty spożywcze – 10 produktów, które możesz przechowywać przez całe lata

Przez ogłoszoną pandemię Twoja spiżarnia pęka w szwach i zastanawiasz się, czy kiedykolwiek zdążysz spożytkować produkty, które kupiłaś „na wszelki wypadek”? A może przeciwnie, Twoje zapasy stopniały i wybierasz się właśnie na kolejne większe zakupy? W obu sytuacjach warto wiedzieć, na jaką żywność można bezpiecznie postawić, by nie musieć martwić się o to, że kiedyś skończy w śmietniku. Poznaj 10 najbardziej trwałych produktów!

Spis treści:

Najbardziej trwałe produkty spożywcze naprawdę potrafią zaskoczyć. Mogą przeleżeć w kuchennych szafkach i spiżarniach nawet przez całe lata, a i tak nie grozi im utrata właściwości. Jeżeli więc właśnie przygotowujesz zapasy na czas kwarantanny, sprawdź, którą żywność warto kupić w podwójnej ilości! Oto 10 kuchennych „rekordzistów”!

najbardziej trwałe produkty spożywcze

źródło: www.unsplash.com

Najbardziej trwałe produkty spożywcze – 10 produktów, które możesz przechowywać przez całe lata

 

1. Ocet

najbardziej trwałe produkty spożywcze

www.pixabay.com

Biały ocet to produkt praktycznie niezniszczalny, pod warunkiem, że będziemy trzymać go w oryginalnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli więc brak Ci składników do sosu sałatkowego albo postanowiłaś wreszcie otworzyć zawekowaną mięsną galaretkę, śmiało sięgnij po ocet z najdalszej części tej kuchennej szafki, o której całkiem już zapomniałaś. 

 

2. Bułka tarta

www.pixabay.com

Została Ci cukinia, na którą nie masz pomysłu? A może dziś jest ostatni dzień ważności sera pleśniowego, który wrzuciłaś mimochodem do koszyka, robiąc zapasy? Obtocz grube plasterki cukinii lub przekrojony na pół serowy krążek w jajku i bułce tartej, a później obsmaż z obu stron. Wysuszona na wiór bułka nadaje się do spożycia nawet w kilka lat po upływie sugerowanej daty na opakowaniu. Oczywiście tylko w sytuacji, gdy nie zsypywałaś z powrotem do opakowania resztek po panierowaniu.

 

3. Ryż

Najbardziej trwałe produkty spożywcze

www.pixabay.com

Przerażona wizją pandemii kupiłaś zapasy ryżu na całe lata? Nic nie szkodzi. Przesypany do szklanego lub plastikowego pojemnika może przetrwać w niezmienionej postaci nawet… 30 lat! Najlepiej służy mu jednak niska temperatura – optymalne będzie 4,5 stopnia lub trochę mniej.

 

4. Miód

www.pixabay.com

O niezwykłych właściwościach miodu pisaliśmy już wielokrotnie. Ten pszczeli skarb potrafi przetrwać nawet… tysiące lat, a wszystko dzięki składowi, który bardzo utrudnia rozwój drobnoustrojów. Co ciekawe, na słoiki miodu w nadającej się do spożycia postaci natrafiano w ciągu wieków przy okazji wielu archeologicznych odkryć. Te, które odnaleziono w jednej z egipskich piramid datuje się na zlewane przed dwoma lub nawet trzema tysiącami lat. Pamiętajcie jednak, by nie stawiać słoiczków bezpośrednio przy źródle ciepła. Wówczas miód sfermentuje i będzie nadawał się raczej do produkcji alkoholu aniżeli do zjedzenia na kanapce.

 

5. Sól

Najbardziej trwałe produkty spożywcze

www.pixabay.com

Kryształy soli są minerałami, dlatego nie mogą ulec przeterminowaniu. Co więcej, sól jest nie tylko bardzo trwała jako produkt spożywczy, ale też pomaga konserwować inne produkty, na przykład mięso. Problem z jej utrzymaniem w odpowiedniej postaci istnieje tylko w krajach tropikalnych, gdzie wilgotność rozpuszcza ją i doprowadza do zbrylania. Mimo tego nawet w zmienionej formie sól zachowuje swoje właściwości. W przypadku soli jodowanej musimy jednak liczyć się z tym, że mniej więcej po roku traci ona swój dodatek w wyniku wyparowywania jodu. 

 

6. Cukier

Najbardziej trwałe produkty spożywcze

www.unsplash.com

Cukier – zarówno biały, jak i brązowy nie straci swoich właściwości przez całe lata, jeśli będzie przechowywany w suchym miejscu. Nawet zbrylony pod wpływem wilgoci zachowuje jednak taki sam skład i nie zmienia swojego działania, dlatego zapasy cukru spokojnie mogą poczekać na swoją kolej w domowej spiżarni. 

 

7. Wysuszona fasola

www.pixabay.com

Wysuszona fasola to nie tylko bogate źródło cennych minerałów, którym łatwo jest się nasycić, ale także świetny produkt „survivalowy”. Nawet w niezbyt korzystnych warunkach może być bowiem przechowywana nawet 30 lat.  Najwyższy czas pokusić się o odrobinę kulinarnej kreatywności i poszukać przepisów na coś ponad fasolkę po bretońsku i zupę fasolową…

 

8. Sos sojowy

Najbardziej trwałe produkty spożywcze

www.unsplash.com

Sos sojowy wysokiej jakości, przygotowany w procesie naturalnej fermentacji nada się do użycia nawet w 3 lata po otwarciu butelki. Będzie więc doskonałym wyborem dla zapominalskich, którzy kupują kulinarne dodatki tylko po to, by dodać je do jednej wybranej potrawy, która akurat miała ten składnik w przepisie i zapominają o nich na kolejny rok. 

 

9. Mocny alkohol

www.pixabay.com

Jeżeli posiadasz w domu barek albo przynajmniej półkę z kilkoma butelkami alkoholu do częstowania gości, na pewno wiesz, że mocne trunki, takie jak wódka, whisky czy rum są naprawdę długowieczne. Wystarczy, że przechowujesz je w szczelnie zamkniętych butelkach, w chłodnym, ciemnym miejscu. To świetna wiadomość dla osób, które uwielbiają nasączać alkoholem ciasta i inne desery, a także dla wielbicieli różnorodnych drinków. 

 

10. Mleko w proszku

Najbardziej trwałe produkty spożywcze

www.pixabay.com

Być może ostatni raz próbowałaś go w dzieciństwie, ale w dobie epidemii warto wykorzystać je do przyrządzania rozmaitych potraw. Przechowywane w hermetycznym pojemniku, przetrwa nawet długi czas po upływie sugerowanego terminu ważności, nie tracąc właściwości odżywczych. Tego samego nie można tymczasem powiedzieć o świeżym mleku w butelkach, do którego zdążyliśmy już przyzwyczaić się przez lata.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (139 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...