Najbardziej kaloryczne warzywa – to przez te 6 produktów Twoja „lekka” dieta nie działa!
Już od jakiegoś czasu jesteś na diecie, bazującej głównie na lekkich warzywach i kaszach, ale nie zaobserwowałaś prawie żadnych efektów? A może po prostu starasz się zdrowo odżywiać, ale masz wrażenie, że wegetariańskie potrawy nie służą Twojej sylwetce? Przyczyna może być bardziej niepozorna niż sądziłaś. Sprawdź, czy przypadkiem nie sięgasz po zbyt kaloryczne warzywa!
Wiele osób jest przekonanych, że warzywa to nasi najlepsi sprzymierzeńcy w dążeniu do szczupłej sylwetki. Zdrowe, smaczne, częstokroć nie wymagające specjalnej obróbki, a więc z pewnością niskokaloryczne – to w pewnym stopniu mit, który w naszej świadomości utwierdzają kolejne diety oparte wyłącznie na spożywaniu warzyw. Tymczasem ich miejsce w tabelkach kalorii naprawdę potrafi zaskoczyć. Jesteście ciekawe jak wysoko potrafią się w nich uplasować? Poznajcie najbardziej kaloryczne warzywa oraz ich wartość energetyczną!
Najbardziej kaloryczne warzywa – to przez te 6 produktów Twoja „lekka” dieta nie działa!
1. Oliwki
Ten niepozorny przysmak z Południa to prawdziwa bomba kaloryczna. Najwięcej energii dostarczają oczywiście te najbardziej dojrzałe, czarne oliwki – stugramowa porcja zawiera aż 350 kalorii (czyli prawie tyle co standardowy pączek)! Taka sama porcja zielonych liczy zaś około 140 kalorii.
2. Kukurydza
Kukurydza to prawie najbardziej kaloryczne z jedzonych przez nas warzyw. Jedna ugotowana kolba bez masła czy soli dostarcza organizmowi aż 220 kalorii! To tyle samo co na przykład 100 gram smażonego wołowego antrykota! Albo stugramowy kieliszek alkoholu…
3. Bób
Choć ugotowany, podany z solą i masłem potrafi być jedną z najpyszniejszych przekąsek do spożywania przed telewizorem, zdecydowanie nie jest królem diet. 100 gram bobu (bez dodatków) ma bowiem aż 110 kalorii. Co więcej, powoduje wzdęcia, które z pewnością nie przyczynią się do posiadania płaskiego brzucha.
Najbardziej kaloryczne warzywa
4. Soja
Wielu świeżo upieczonych wegetarian i wegan skarży się, że od przejścia na nową dietę wyraźnie przybrali na wadze. Jeśli przyjrzeć się bliżej standardowej diecie jaką sobie narzucili, prawdopodobnie nie będziemy jednak zdziwieni. W końcu jednym z jej najczęstszych składników jest wysokokaloryczna soja. Zaglądając do tabelki z wartościami energetycznymi po raz pierwszy możecie przeżyć szok. Okazuje się bowiem, że 100 g zdrowej, niepozornej soi równa się z przyjęciem… 446 kalorii
5. Soczewica
Znacznie mniej „tuczącą” opcją dla wegetarian czy wegan jest soczewica. 100 jej gram szacuje się na około 116,4 kalorii. Oczywiście nadal jest to jednak wysokokaloryczne warzywo, dlatego warto spożywać je z umiarem, łącząc z lżejszymi składnikami.
6. Ziemniaki
Spożywane w naszym kraju przede wszystkim jako popularny dodatek do niemal każdego zestawu obiadowego ziemniaki nie są wprawdzie aż tak kaloryczne, jak głoszą mity, ale na pewno nie pomogą schudnąć. Wystarczy zjeść dwa średniej wielkości kartofle by dodać sobie 70 kalorii. A przecież z reguły jemy ich naraz znacznie więcej!
Zachowując świadomość odnośnie kaloryczności poszczególnych warzyw, nie dajmy się jednak zwariować. Pamiętajcie, że nawet wysokoenergetyczne warzywa będą lepszym wyborem niż lepkie od lukru donuty o podobnej kaloryczności, frytki smażone na głębokim tłuszczu albo czipsy. Najważniejszy jest odpowiedni balans!