NADZIEWANE PAPRYKI po marokańsku – przedstawia Jenny Morris

Niech trudność tego przepisu na NADZIEWANE PAPRYKI wg kuchni marokańskiej nie odwiedzie Cię od wypróbowania go – nagroda będzie pyszna! Ten przepis kucharski podbije twoje serce, jeśli jesteś miłośnikiem papryki.

nadziewane paprykiKuchnia Maroka jest uważana za najciekawszą i najbardziej aromatyczną spośród wszystkich arabskich tradycji kulinarnych. Powstała bowiem w wyniku kontaktów i wymian kulturowych Maroka z innymi krajami.

Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.

Przepis na NADZIEWANE PAPRYKI wg kuchni marokańskiej

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka stołowa świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka posiekana
  • sól do smaku
  • skórka z 1 cytryny
  • ½ szklanki rodzynek sułtańskich
  • ½ szkalnki suszonych moreli, posiekanych
  • 4 całe łuski kardamonu
  • 5 g papryki
  • 5g cynamonu
  • 5g suszonego chilli
  • 5g kminku
  • 5g kurkumy
  • 2 pomidory, posiekane
  • garść pietruszki
  • garść kolendry
  • łodyga selera, posiekana
  • 250g jagnięciny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki

Sposób przyrządzenia:

  1. Utrzyj czosnek z imbirem i solą w moździerzu, aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz tak uzyskaną pastę z cebulą, marchewką, rodzynkami, morelami, przyprawami, selerem, jagnięciną i oliwą z oliwek.
  2. Umieść wszystko w metalowym garnku i przykryj, gotuj przez 20 minut. Przelej miksturę do ryżu i dopraw.
  3. Odkrój górę każdej papryki w taki sposób, aby mogła być użyta jako przykrywka, usuń gniazdo i nasiona.
  4. Nadziej każdą paprykę jagnięciną z warzywami i przykryj wcześniej przygotowanymi ,,przykrywkami”. Podawaj od razu, w surowych paprykach, lub podpiecz
    w piekarniku przez 25 minut.

 
logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania znajdziemy w programie Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30)

 

Faszerowana papryka z drobnym makaronem i mięsem

Faszerowana papryka z drobnym makaronem i mięsem

Sprawdzony przepis na danie: Faszerowana papryka. Jeśli lubisz połączenie papryki, makarnu i mięsa - to ten przepis jest dla Ciebie.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  2 czerwca 2014 15:25

    Wczoraj na obiad robiłam faszerowaną paprykę. Tylko z trochę innym farszem.

    Odpowiedz
    • bbo  2 czerwca 2014 19:57

      Właśnie przeczytałam, że napisałam to samo, co TY.

      Odpowiedz
  2. bbo  2 czerwca 2014 19:55

    Robiłam z nieco innym farszem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany