NADZIEWANE PAPRYKI po marokańsku – przedstawia Jenny Morris
Niech trudność tego przepisu na NADZIEWANE PAPRYKI wg kuchni marokańskiej nie odwiedzie Cię od wypróbowania go – nagroda będzie pyszna! Ten przepis kucharski podbije twoje serce, jeśli jesteś miłośnikiem papryki.
Kuchnia Maroka jest uważana za najciekawszą i najbardziej aromatyczną spośród wszystkich arabskich tradycji kulinarnych. Powstała bowiem w wyniku kontaktów i wymian kulturowych Maroka z innymi krajami.
Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.
Przepis na NADZIEWANE PAPRYKI wg kuchni marokańskiej
Składniki:
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka stołowa świeżego imbiru, posiekanego
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka posiekana
- sól do smaku
- skórka z 1 cytryny
- ½ szklanki rodzynek sułtańskich
- ½ szkalnki suszonych moreli, posiekanych
- 4 całe łuski kardamonu
- 5 g papryki
- 5g cynamonu
- 5g suszonego chilli
- 5g kminku
- 5g kurkumy
- 2 pomidory, posiekane
- garść pietruszki
- garść kolendry
- łodyga selera, posiekana
- 250g jagnięciny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 zielone papryki
Sposób przyrządzenia:
- Utrzyj czosnek z imbirem i solą w moździerzu, aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz tak uzyskaną pastę z cebulą, marchewką, rodzynkami, morelami, przyprawami, selerem, jagnięciną i oliwą z oliwek.
- Umieść wszystko w metalowym garnku i przykryj, gotuj przez 20 minut. Przelej miksturę do ryżu i dopraw.
- Odkrój górę każdej papryki w taki sposób, aby mogła być użyta jako przykrywka, usuń gniazdo i nasiona.
- Nadziej każdą paprykę jagnięciną z warzywami i przykryj wcześniej przygotowanymi ,,przykrywkami”. Podawaj od razu, w surowych paprykach, lub podpiecz
w piekarniku przez 25 minut.
Więcej propozycji na smakowite dania znajdziemy w programie Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30)