Nadziewana pieczona kaczka – w stylu Rezy Mahammada
Danie: Nadziewana pieczona kaczka jest autorskim przepisem Rezy Mahammada – gościa specjalnego polskiej edycji Top Chef (Polsat Food Network)
Składniki na danie: Nadziewana pieczona kaczka
- 1 duża kaczka, minimum 1,6kg
- 2 obrane i grubo pokrojone, duże cebule
- sól i pieprz
- Do nadzienia:
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 dobrze posiekane szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa startego imbiru
- 1 posiekany seler naciowy
- 100g pokrojonych, suszonych, drylowanych śliwek
- 1 starte jabłko
- 80g suszonych wiśni
- 80g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
- 3 gałązki tymianku (listki z gałązek)
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- Do glazury:
- ½ szklanki marmolady pomarańczowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki płatków z papryczek chilli
- sok z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.
- Dodaj szalotkę i seler, gotuj 2-3 minuty, aż puści soki i zmięknie.
- Dodaj czosnek, imbir i gotuj około minuty, aż uwolni się aromat.
- Zdejmij z ognia i przerzuć do miski.
- Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
- Zblanszuj kaczkę w gotującej się wodzie przez 5 minut. Wyjmij ją i osusz.
- Nakłuj skórę szpikulcem, a później dopraw solą i pieprzem.
- Wsadź nadzienie do kaczki, a pokrojoną cebulę ułóż na dnie blachy do pieczenia.
- Ułóż kaczkę na cebuli i piecz przez 20 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 180°C.
- Piecz kaczkę przez kolejne 30 minut, a w międzyczasie wrzuć wszystkie składniki polewy do małego rondelka.
- Podgrzewaj je, aż marmolada się rozpuści.
- Używając pędzelka, nasmaruj kaczkę polewą i piecz kolejne 5 minut.
- Wyjmij kaczkę z piekarnika i odłóż na 15 minut, zanim zaczniesz ją kroić.
***
Na antenie Polsat Food Network emitowane są następujące programy Rezy:
Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy – Od 11 kwietnia o 13:00 i 13:30, w maju codziennie o 6:00 i 6:30
Reza, książe indyjskich potraw
Afrykańska kuchnia Rezy
Reza, książe wietnamskich przypraw