Oryginalne nadzienia do pączków – zaskocz bliskich i samą siebie w Tłusty Czwartek

Już za niecały tydzień Tłusty Czwartek. Z pewnością, podobnie jak my, nie możecie się już doczekać kosztowania kalorycznych słodkości. Jeśli jednak przejadły ci się tradycyjne pączki, spróbuj nowych smaków. Przedstawiamy kilka inspiracji.

Z lukrem, różanym nadzieniem, adwokatem, czekoladą, dżemem i skórką pomarańczową. Wszystkie bardzo dobrze znamy te pączki i bez wątpienia będziemy się nimi zajadać w Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. Co jednak powiesz na to, aby tegoroczne święto łakomczuchów nieco odmienić i tradycję zastąpić oryginalnymi rozwiązaniami? Nie nalegamy, aby wzorować się choćby na Koreańczykach, którzy pączki nadziewają nawet wasabi i czosnkiem. To byłby chyba o krok za daleko… Mamy jednak na myśli inne przepisy – będące prawdziwą symfonią smaków. Przedstawiamy oryginalne nadzienia do pączków!

źródło: www.pixabay.com

Oryginalne nadzienia do pączków – zaskocz bliskich i samą siebie w Tłusty Czwartek

Zanim zabierzemy się jednak za finezyjne nadzienia, trzeba oczywiście przygotować sobie bazę – czyli pączki. Pieczone, a może smażone? Wielokrotnie już prezentowałyśmy wam przepisy na łamach kobietymag.pl: przepisy na pączki. Gdy już będą gotowe, przyjdzie czas na nadziewanie. Poniżej znajdziecie kilka inspirujących i smacznych pomysłów. Macie swoje inne sposoby na pączkowe słodkości? Podzielcie się z nami w komentarzach!

Niecodzienne nadzienie do pączków:

Alkoholowo-bananowe

To słodkości dla dorosłych. Aby przygotować to wyjątkowe nadzienie potrzebujesz opakowanie budyniu bananowego bez cukru, 1 i 3/4 szklanki mleka, kieliszek wódki, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru z wanilią i pokrojone w drobną kosteczkę banany. Gotujesz budyń, dodajesz pozostałe składniki i pączkowe wypełnienie gotowe!

 

Twarożek z wiśniami

Do przygotowania tego słodko-kwaśnego nadzienia wykorzystaj twaróg (w zależności od preferencji: może być chudy, tłusty lub półtłusty). Miksujemy go z kilkoma łyżeczkami jogurtu naturalnego oraz ulubioną wiśniową konfiturą.

 

Pączkowa wersja szarlotki

Jeżeli jeszcze nie próbowałyście pączków z jabłkami, te koniecznie musicie nadrobić zaległości i to z grubą warstwą nadzienia! Na kilka pączków wybierz kilogram jabłek, obierz ze skórki, wyjmij nasionka i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie wymieszaj je w rondelku z 2 łyżkami cukru, połową łyżeczki cynamonu, łyżeczką pasty z wanilii i odrobiną soku z cytryny. Dodaj szklankę wody i gotuj do momentu aż wyparuje, a jabłka będą się rozpadać. Nadzienie gotowe!

 

Daktyle i aronia

Jeśli ktoś ceni sobie oba te produkty, ich połączenia ukryte dodatkowo w  pączku będzie strzałem w dziesiątkę. Najpierw przez około pół godziny musisz wymoczyć daktyle w ciepłej wodzie. Na kilka pączków wystarczy pół standardowej paczuszki czyli 25o gram. Odsączamy, a następnie blendujemy ze 100 gramami aronii (sięgnij po przetwory), łyżeczką cynamonu i kilkoma kroplami wyciśniętej cytryny.

 

Pączkoburger

A na koniec – coś dla amatorów mięsa. Mimo iż to dość kontrowersyjna propozycja, o dziwo jest bardzo smaczna. Nadzieniem niech będzie usmażony bekon i poszarpany polik wołowy, a także ulubiony ser typu cheddar czy mimolette. Pamiętaj, aby „nadzienie” było gorące, aby dobrze wkomponowało się w lukrowego pączka.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (88 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  22 lutego 2019 16:08

    Może nie będę oryginalna,ale nadzienie z róży jest poza wszelką konkurencją.

    Odpowiedz
  2. Magdalena  22 lutego 2019 17:31

    Ja już dzisiaj jadłam 😀 500 kalorii plus 😉

    Odpowiedz
  3. Tara  23 lutego 2019 20:18

    Zaskoczyłabym…gdybym sama upiekła :p 😉

    Odpowiedz
  4. malinowaja  24 lutego 2019 12:06

    Pierwszy pomysł jest ok ale reszta zdecydowanie nie dla mnie XD Ja będę robić pączki, to u mnie tradycja 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany