Oryginalne nadzienia do pączków – zaskocz bliskich i samą siebie w tłusty czwartek
Tłusty Czwartek i kaloryczne słodkości to główny powód na smakowanie pączków. Jeśli przejadł się Wam ich tradycyjny smak, spróbujcie nowych doznań. Przedstawiamy kilka inspiracji na nadzienie do pączków. Te przepisy aktualne są cały rok – nie tylko podczas obchodzenia ostatnich dni karnawału.
Z lukrem, różanym nadzieniem, adwokatem, czekoladą, dżemem i skórką pomarańczową. Wszystkie bardzo dobrze znamy te pączki i bez wątpienia będziemy się nimi zajadać w tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. Co jednak powiesz na to, aby tegoroczne święto łakomczuchów nieco odmienić i tradycję zastąpić oryginalnymi rozwiązaniami? Nie nalegamy, aby wzorować się choćby na Koreańczykach, którzy pączki nadziewają nawet wasabi i czosnkiem. To byłby chyba o krok za daleko… Mamy jednak na myśli inne przepisy – będące prawdziwą symfonią smaków. Przedstawiamy oryginalne nadzienia do pączków!
Oryginalne nadzienia do pączków – zaskocz bliskich i samą siebie w tłusty czwartek
Zanim zabierzemy się jednak za finezyjne nadzienia, trzeba oczywiście przygotować sobie bazę – czyli pączki. Pieczone, a może smażone? Wielokrotnie już prezentowałyśmy wam przepisy na łamach kobietymag.pl: przepisy na pączki. Gdy już będą gotowe, przyjdzie czas na nadziewanie. Poniżej znajdziecie kilka inspirujących i smacznych pomysłów. Macie swoje inne sposoby na pączkowe słodkości? Podzielcie się z nami w komentarzach!
Niecodzienne nadzienie do pączków:
Alkoholowo-bananowe
To słodkości dla dorosłych. Aby przygotować to wyjątkowe nadzienie potrzebujesz opakowanie budyniu bananowego bez cukru, 1 i 3/4 szklanki mleka, kieliszek wódki, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru z wanilią i pokrojone w drobną kosteczkę banany. Gotujesz budyń, dodajesz pozostałe składniki i pączkowe wypełnienie gotowe!
Twarożek z wiśniami
Do przygotowania tego słodko-kwaśnego nadzienia wykorzystaj twaróg (w zależności od preferencji: może być chudy, tłusty lub półtłusty). Miksujemy go z kilkoma łyżeczkami jogurtu naturalnego oraz ulubioną wiśniową konfiturą.
Pączkowa wersja szarlotki
Jeżeli jeszcze nie próbowałyście pączków z jabłkami, te koniecznie musicie nadrobić zaległości i to z grubą warstwą nadzienia! Na kilka pączków wybierz kilogram jabłek, obierz ze skórki, wyjmij nasionka i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie wymieszaj je w rondelku z 2 łyżkami cukru, połową łyżeczki cynamonu, łyżeczką pasty z wanilii i odrobiną soku z cytryny. Dodaj szklankę wody i gotuj do momentu aż wyparuje, a jabłka będą się rozpadać. Nadzienie gotowe!
Daktyle i aronia
Jeśli ktoś ceni sobie oba te produkty, ich połączenia ukryte dodatkowo w pączku będzie strzałem w dziesiątkę. Najpierw przez około pół godziny musisz wymoczyć daktyle w ciepłej wodzie. Na kilka pączków wystarczy pół standardowej paczuszki czyli 25o gram. Odsączamy, a następnie blendujemy ze 100 gramami aronii (sięgnij po przetwory), łyżeczką cynamonu i kilkoma kroplami wyciśniętej cytryny.
Pączkoburger
A na koniec – coś dla amatorów mięsa. Mimo iż to dość kontrowersyjna propozycja, o dziwo jest bardzo smaczna. Nadzieniem niech będzie usmażony bekon i poszarpany polik wołowy, a także ulubiony ser typu cheddar czy mimolette. Pamiętaj, aby „nadzienie” było gorące, aby dobrze wkomponowało się w lukrowego pączka.
Który smak najbardziej Was zaintrygował?