Na wiosenne odchudzanie najlepsze chrupanie!
Diety odchudzające również potrafią być, wbrew pozorom, ciekawe, mają jednak często jedną wadę. Lekka sałatka czy warzywna zupa nie dają się bowiem tak po prostu zapakować do torebki czy plecaka na czas, gdy jesteśmy poza domem. Z tych powodów warto sięgać po gotowe, naturalne produkty wspomagające odchudzanie, a jednocześnie wygodne do podjadania o każdej porze dnia.
Wiosna rozpoczęła się na dobre i każe zaglądać do szafy w poszukiwaniu lżejszych ubrań. Niektóre z nich jednak nie dopinają się na nas tak łatwo jak kilka miesięcy temu – jest to chwila, w której dochodzimy do wniosku, że nadszedł czas na dietę. Dla tych, którzy próbują wymigać się od niej wymówkami w stylu: „Nie mam czasu na przygotowywanie specjalnych posiłków”, przygotowaliśmy smaczne i poręczne rozwiązania, dzięki którym z łatwością przebrną przez proces wiosennego odchudzania – mówi Anna Warpechowska z firmy GRANEX. Wystarczy zastąpić niektóre z produktów w głównych posiłkach ich mniej kalorycznymi odpowiednikami, a w ciągu dnia podjadać wysokobłonnikowe przekąski.
Poranna energia w kromkach
Od dawna wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek. Dziś za tą teorią stają konkretne dane – naukowcy udowodnili, że osoby które regularnie jedzą śniadanie, mają 50% więcej szans na uniknięcie otyłości. Jeśli dbamy o sylwetkę, do przygotowania porannych kanapek użyjmy, zamiast tradycyjnego chleba, pieczywa lekkiego. Produkowane z pełnych ziaren zbóż zawiera moc węglowodanów i błonnika, a jednocześnie jest dużo mniej kaloryczne niż pszenny czy nawet wieloziarnisty chleb. Z łatwością przygotujemy na jego bazie smaczne kanapki, wykorzystując do tego lekki twarożek, chude wędliny oraz kolorowe nowalijki. Pieczywo lekkie ma również tę zaletę, że łatwo zabierać je ze sobą i chrupać o każdej porze dnia, doskonale będzie się nadawać również na lekki podwieczorek bądź kolację. Odchudzającym się z pewnością przypadnie do gustu unikalne na naszym rynku pieczywo Zawiera Błonnik GRANEX – całkowicie naturalne, bez dodatku soli i konserwantów, zawierające bogactwo błonnika pokarmowego, cennego w diecie.
Dieta ryżem pisana
Głód nadchodzi w ciągu dna zawsze, nawet po bardzo pożywnym śniadaniu. Lepiej mieć w takich sytuacjach pod ręką różnego rodzaju wafle ryżowe, które nie tylko łatwo spakujemy do torebki, lecz również – z przyjemnością skonsumujemy siedząc przy biurku bądź spacerując. Dostępne są w wielu odmianach, ze smacznymi i zdrowymi dodatkami, np. z pestkami dyni czy słonecznika. Je również łączyć można z różnymi dodatkami – jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego, posmarujmy je lekkim dżemem bądź odrobiną miodu. Takie rozwiązanie z pewnością bardziej przysłuży się naszej sylwetce niż wysokokaloryczne przekąski w rodzaju czekolady czy czipsów. Szczególnie warto w tym okresie sięgnąć po Wafle Pszeniczne, które zawierają aż 40% więcej błonnika niż wafle ryżowe, a smakują równie wyśmienicie.
Błonnik z pudełka
Dietetycy wciąż podkreślają, jak wielką rolę w diecie odchudzającej odgrywa błonnik pokarmowy. Substancja ta, będąca składnikiem ścian komórek roślin, nietrawiona przez ludzki organizm, jest jednak niezbędna do jego prawidłowego działania. Najważniejszą dla osób na diecie cechą błonnika jest to, że intensywnie wchłania wodę – zjedzony pęcznieje w żołądku, wypełnia go, a tym samym chroni nas przed nagłymi napadami głodu. Jeśli więc szukamy skutecznej przekąski, która powstrzyma nas przed pochłanianiem dużych ilości kalorii, sięgnijmy po produkty o podwyższonej zawartości tej substancji – mówi Anna Warpechowska z firmy GRANEX. Zdrowy Błonnik lub Przekąska z Błonnikiem – wielozbożowe smaczne pałeczki – idealnie nadają się do chrupania o każdej porze dnia, bez problemu zmieścimy je również do orebki czy plecaka, a tym samym – zawsze będziemy mieć pod ręką smaczną odchudzającą przegryzkę.
Chrupanie ratuje czas wolny
Według sondażu CBOS co trzeci Polak przyznaje, że ma mniej czasu wolnego (32%), niż jeszcze kilka lat temu oraz że często pracuje w weekendy (32%). Tylko co piąty badany (21%) w wolnym czasie zajmuje się swoim hobby, przeznaczając na nie ok 10 godzin w tygodniu. Trudno dobrze zarządzać swoim czasem i jednocześnie prowadzić zdrowy tryb życia, jest to jednak możliwe. Współczesny rynek żywnościowy to nie tylko sztuczne, nafaszerowane konserwantami produkty. Warto zaufać sprawdzonym producentom i chrupać zboża oraz błonnik dla zdrowia, piękniejszej figury oraz wielu chwil, które możemy po prostu miło spędzić z bliskimi osobami.