Kaczka z pomarańczami jabłkami i sosem sojowym
Przepis na kaczkę z pomarańczami jabłkami i sosem sojowym autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego.
Składniki:
1 cała kaczka
2 średnie jabłka
2 pomarańcze
2-3 łyżki suszonego majeranku
kilka gałązek tymianku
kilaka gałązek rozmarynu
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
2-3 łyżki miodu
sól i pieprz
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym Kikkoman i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
Zobacz także inny przepis na kaczkę: