Na świętego Marcina przygotuj gęsinę! 7 sprawdzonych przepisów na gęś

Spis treści:

Coraz częściej wracamy w listopadzie do tradycji przyrządzania potraw z gęsiny. Szczególnie 11 listopada – na imieniny  Świętego Marcina na stołach królują potrawy z gęsi.  Takie dania uznawane są za eleganckie i co najważniejsze zdrowe. Gęsina zawiera bowiem wiele składników mineralnych i witamin (np. witamina A), a w jej tłuszczu znajdziemy dużo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i stosunkowo mało – niekorzystnych nasyconych. Przygotowaliśmy dla Was 7 sprawdzonych przepisów na gęsinę! Wypróbujcie je koniecznie w nadchodzącym sezonie na gęś.   

„Świeżą gęsinę najlepiej kupować od listopada do końca stycznia. Powinna mieć jasnobeżowy kolor, a pod skórą wyczuwalną warstwę tłuszczu. Najlepiej kupować mięso młodych okazów, ważących w przedziale 3-4 kg” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

„Ale zanim gęś nafaszerujemy i włożymy do piekarnika, dobrze jest wymoczyć ją w osolonej, zimnej wodzie. Najlepiej smakować będzie przyrządzona w żeliwnej brytfannie z pokrywką, z dodatkiem ziół i położonych obok jabłek. W trakcie pieczenia z gęsi wyciekną soki – co jakiś czas zbierzmy je i rozcieńczmy odrobiną wody, a następnie polewajmy nimi gęś, by nie była sucha i pięknie się przyrumieniła”, podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Gęś trzeba piec w piekarniku minimum trzy godziny. W połowie czasu należy ją odwrócić.”

7 najlepszych przepisów na gęsinę

1.Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich

Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich

fot. materiały prasowe – californiaprunes.pl

Składniki:

  • 2 nogi gęsie
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny

Glazura:

  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Tagliatelle z warzyw:

  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 2 większe marchewki
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).

Glazura:

Śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.

Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu. W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół. Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Ilość glazury powinna być obfita. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.

Tagliatelle z warzyw:

Obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż. Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.

2. Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

3. Gęś faszerowana kapustą – przepis Ewy Wachowicz

Gęś faszerowana kapustą

Składniki:

  • 1 cała gęś (4-5 kg)
  • Sól
  • Majeranek Appettita
  • Tymianek Appettita
  • 250 g boczku w plastrach
  • 2 szklanki miodu pitnego

Farsz

  • 1½ kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka tłuszczu z gęsi
  • 250 g boczku
  • 5 cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g suszonych grzybów (namoczonych)

Sposób przygotowania:

Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą, tymiankiem i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (ewentualnie podlać wodą), przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.

Na patelni wytopić trochę gęsiego tłuszczu. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dodać pokrojone w piórka cebule. Po chwili dołożyć posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.

Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku i podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiększyć temperaturę do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nadać gęsi złotego koloru (czas zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać mięso miodem pitnym. Gęś podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.

4. Gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną- przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 gęsie nóżki
  • 2 łyżeczki Tymianku Appetita
  • Sól czosnkowa Appetita
  • 100 g suszonej żurawiny np. Siesta
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • Smalec gęsi lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Gęsinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą czosnkową i tymiankiem. Zostawić w lodówce na parę godzin, by mięso się zamarynowało. W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obsmażyć udka, podlać czerwonym winem, dodać żurawinę i dusić do uzyskania miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami z przyprawą do ziemniaków i modrą kapustą.

5. Pieczona gęś

6. Gęś duszona z jabłkami

7. Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (148 głosów, średnia: 4,55 z 5)
loading... zapisuję głos...