Na obiad: Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem z komina ZM Pekpol. To świetne danie na obiad.

Tagiatelle z boczkiem i borowikami

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle                                 
  • 150 g boczku z komina ZM Pekpol         
  • 2 średnie cebule                                                     
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)               
  • 1 łyżka oleju                                                            
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%                              
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (290 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...