Przepisy na dania z grzybów
W naszych kuchniach zmiana warty. Żegnamy letnie sezonowe warzywa. Bez żalu, bo jednocześnie wśród przewodników po jesiennej kuchni witamy naszych ulubieńców, czyli grzyby. Polacy wiedzą, gdzie na grzyby pojechać, by przywieźć pełne kosze. Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki, boczniaki, kurki… Ich obecność zwiastuje prawdziwe pyszności na rodzinnym stole.
Przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. Dla miłośników grzybobrania rozpoczyna się już w lesie. Jej kulminacyjnym punktem jest jednak zawsze komponowanie z nich wspaniałych dań. A możliwości ogromne – aromatyczne zupy, pyszne sosy, smakowite przekąski. Przekonuje o tym Marcin Markowski, szef kuchni Knorr, i podpowiada najlepsze przepisy na dania z grzybów.
Gotujemy zupy
Zupy grzybowe to już klasyka na polskim stole. Jesienią, mając do dyspozycji świeże grzyby leśne, warto odejść od dobrze znanej pieczarkowej i przyrządzać zupy z borowików, podgrzybków czy kurek. Do wyboru – tradycyjne, zarówno czyste, jak i zabielane, z dużymi kawałkami grzybów albo też gładkie grzybowe kremy. Wielbicielom tych pierwszych szef kuchni Knorr poleca przygotowaną na bulionie Zupę z kurek z dodatkiem kiełbasy i jajek przepiórczych. Pyszna! Idealna na obiad w chłodny jesienny dzień. Intensywnym grzybowym smakiem zachwyci nas też Zupa grzybowa po kasztelańsku. Przygotowujemy ją zarówno z grzybów suszonych, np. borowików, namoczonych wcześniej w winie, jak i świeżych, np. boczniaków. Posypana zieleniną i podana w towarzystwie świeżego pieczywa będzie prawdziwym specjałem. Podobnie jak i Zupa grzybowa ze świeżych grzybów bazująca na maślakach.
Marcin Markowski zachęca także do przyrządzania aromatycznych kremów grzybowych. Możemy do tego wykorzystywać różne gatunki grzybów. Kremy powinniśmy przygotowywać na intensywnym bulionie. Najlepiej dodawać do niego grzyby przesmażone z cebulą i ziołami. Jakimi? W tym miejscu kucharz zachęca do kulinarnych eksperymentów. Spróbujmy dodawać więc czosnek, pietruszkę, tymianek, cząber, rozmaryn, lubczyk – za każdym razem możemy sięgać po inne składniki. Tak przygotowane grzyby dodajemy do bulionu i gotujemy 15-20 minut. Następnie także do nas należy wybór, czy przyrządzimy idealnie gładki krem, czy też pozostawimy w nim wyczuwalne kawałki grzybów. Aby uświetnić danie, możemy taką zupę podać w wydrążonej bułce lub chlebie. Już na sam widok naszym gościom zaostrzą się apetyty!
Przyrządzamy sosy
Ach, to dopiero delicje! Sosy grzybowe mają w naszym kraju długą tradycję – rozkoszowano się nimi już przed wiekami, gdy gościły na stołach władców. Dziś nieodmiennie wzbogacają smak mięs, makaronów, kopytek, dań z ryżem, o czym przekonuje szef kuchni Knorr na blogu. Wieprzowina, wołowina i dziczyzna z sosem kurkowym będą smakować wybornie. Równie dobrze może być on świetnym dodatkiem do pieczonego pstrąga. Także sos przygotowany z suszonych podgrzybków podkreśli smak dań mięsnych oraz mącznych.
Powyższe receptury pokazują, że przyrządzając sosy grzybowe, warto wzbogacać je odrobiną alkoholu. Może to być białe lub czerwone wino, sherry lub porto. Jeśli alkohol dodamy pod koniec gotowania, jego smak będzie wyrazistszy. Natomiast łącząc go z sosem wcześniej, nie będzie bardzo wyczuwalny, ale delikatnie podkreśli smak i aromat sosu.
Sosy grzybowe tworzą udany duet nie tylko z potrawami mięsnymi. Sosy pieczarkowe czy z grzybów leśnych zamienią makarony, a nawet kopytka i naleśniki w prawdziwie wykwintne dania. Dlatego tej jesieni powinniśmy wypróbować przepis na Makaron z sosem borowikowym po włosku i Gnocchi a la kopytka z sosem grzybowym z podgrzybków. Grzyby wspaniale urozmaicą także risotto, czego przykładem jest Risotto z grzybami i kurczakiem.
I suszymy
Po udanych zbiorach warto część grzybów ususzyć, co pozwoli nam cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem przez cały rok. Tym bardziej, że suszenie sprawia, iż smak i aromat grzybów staję się bardziej intensywny. Przypomina o tym Marcin Markowski na blogu szefów kuchni Knorr. Podpowiada on, jak powinniśmy suszyć nasze ulubione prawdziwki czy koźlaki. Należy rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 70 stopni i włożyć do niego pokrojone na plasterki grzyby na kilka godzin. Ważne, by co godzinę przewracać plasterki i wykładać z piekarnika na kilkanaście minut. Dzięki temu ususzone grzyby będą chrupkie. Następnie wkładamy je do szczelnych słoików. Tak mogą czekać na właściwy moment przez długie miesiące. Przed użyciem powinniśmy namoczyć je w bulionie lub po prostu w ciepłej wodzie. A potem? Potem nadadzą cudowny smak sosom czy zupom. Dodawać je możemy do kapuśniaku, żurku i oczywiście wigilijnego barszczu.
Wiele innych przepisów oraz inspiracji na dania z grzybów znajdziecie: na stronie www.przepisy.pl