Na co zwracać uwagę przy wyborze win

W Polsce wino traktowane jest raczej jako trunek pijany na spotkaniach towarzyskich lub w wieczornych porach w zaciszu własnego domu. Nie bez powodu jednak dla Francuzów wino stanowi element niezbędny w podkreśleniu smaku potraw podawanych nie tylko na kolację, ale i obiad. Dobierając wino do serwowanej potrawy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na informacje zawarte na etykiecie ? ważna jest nie tylko odmiana i kolor, ale także kraj pochodzenia, grona z których zostało wyprodukowane oraz zawartość cukru resztkowego, od którego zależy słodkość wybranego trunku. Jeśli wybierając w sklepie wino, nie możemy liczyć na pomoc kompetentnego sprzedawcy, musimy poradzić sobie sami. Poniżej garść porad, na co zwracać uwagę przy wyborze wina.

Kafle poświęcone rocznikom wina Brunello di Montalcino wmurowane w budynek na runku w Montalcino (fot. M. Wojtas)

Kafle poświęcone rocznikom wina Brunello di Montalcino wmurowane w budynek na runku w Montalcino (fot. M. Wojtas)

 

Tajemnice etykiety

Rozszyfrowanie informacji na etykietach może się wydawać zadaniem trudnym i karkołomnym, jednak z pomocą przydatnych wskazówek na pewno się uda. Etykieta powinna zawierać przede wszystkim informacje, takie jak: kto, kiedy, gdzie i w jaki sposób wyprodukował dane wino. Producent stara się, aby utrzymać standard win, które wytwarza. Dlatego bardzo ważna jest nazwa winnicy ? warto ją zanotować lub zapamiętać, aby później nie mieć problemu z odnalezieniem win, które nam najbardziej smakują.

Kolejną istotną informacją jest rocznik. Wbrew powszechnym opiniom, większość win najlepiej konsumować w przeciągu 3-4 lat od daty produkcji, więc nieprawdą jest, że im starsze wino, tym lepsze.

Dość oczywistą kwestią jest zawartość alkoholu. Jeżeli etykieta wskazuje, że wino jest 13. procentowe, to oznacza, że na 100 centymetrów sześciennych trunku przypada 13 centymetrów sześciennych alkoholu. Objętość wskazuje ile dokładnie wina znajduje się w butelce. Najpopularniejsze pojemności to 750 ml (0,75 l).

Większość win posiada na etykiecie informację na temat szczepu winorośli, z którego zostały wyprodukowane. Co ciekawe, regulacje prawne określają minimalną zawartość wybranych gron.

Ostatnią rzeczą, o której warto wiedzieć jest zawartość cukru osadowego. Podczas procesu fermentacji naturalny cukier z winogron zamienia się w alkohol. Trunki wytrawne posiadają znikome ilości cukru resztkowego – natomiast im większa zawartość, tym wino będzie słodsze.

 

Z jakiego rejonu świata wybrać wino

Wina w sklepach sa zwykle posegregowane wg kraju pochodzenia. Poszczególne regiony winiarskie charakteryzują się bowiem specyficznymi rodzajami win, np. chilijskie są mocno skoncentrowane, treściwe i bogate w garbniki, francuskie wytrawne charakteryzują się wyjątkową harmonijnością smaku i zapachu. Wina włoskie są lżejsze od francuskich – jedne z lepszych i często goszczące na naszych półkach sklepowych są włoskie klasyczne wina  z kogutkiem. Czarny kogucik na złotym tle to symbol rozpoznawczy Chianti Classico. Jeśli jednak chcielibyśmy spróbować wina od naszych bliższych sąsiadów to z pewnością należy wspomnieć o południowych Morawach czeskich.

Południowe Morawy i ich winnice to wyjątkowe miejsca, w których świętuje się zarówno kulturę picia, jak i uprawę oraz przetwórstwo winogron. Znajdziemy je na północnym skraju klimatycznej strefy uprawy winorośli, gdzie przez większość roku panuje łagodny, środkowoeuropejski klimat. Obecnie południowy zakątek Moraw to jeden z najbardziej docenianych regionów winiarskich na świecie, słynący z produkcji najlepszych win białych. Nie bez powodu ich uprawy obejmują ponad 70% całej produkcji win na tym terenie.

jak wybierać wino


Może Cię zainteresuje artykuł: Jak uzyskać doskonały smak domowych przetworów

domowe-przetwory

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany