Śledzie marynowane w czerwonym winie na Boże Narodzenie

Zobacz ten przepis i 8 innych propozycji na śledzie: Pomysły na świąteczne śledzie

Śledzie marynowane w czerwonym winie

Czas przygotowania: 20 min plus czas marynowania,

ilość porcji: 4

Składniki:

  • filet z matiesów 8 szt.
  • czerwona cebula 2 szt.
  • cukier 150 g
  • czerwone wino 250 ml
  • Ocet winny z czerwonego wina Kamis – 100 ml
  • Goździki Kamis 8 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Kamis 5-8 ziarenek
  • Cynamon kora Kamis 1/4 op.

Sposób przyrządzenia:

Filety namoczyć w wodzie na ok. 12 godz. Następnie pokroić w cząstki. Pokrojone filety ułożyć warstwami w kamionkowym garnku. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Wino zagotować z octem, dodać pokrojoną cebulę, cukier, ziarenka pieprzu, korę cynamonu i goździki. Gotować przez ok. 5 min. Następnie ostudzić i tak przygotowaną marynata zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni.Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (140 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany