Śledzie marynowane w czerwonym winie na Boże Narodzenie
Zobacz ten przepis i 8 innych propozycji na śledzie: Pomysły na świąteczne śledzie
Czas przygotowania: 20 min plus czas marynowania,
ilość porcji: 4
Składniki:
- filet z matiesów 8 szt.
- czerwona cebula 2 szt.
- cukier 150 g
- czerwone wino 250 ml
- Ocet winny z czerwonego wina Kamis – 100 ml
- Goździki Kamis 8 szt.
- Pieprz czarny ziarnisty Kamis 5-8 ziarenek
- Cynamon kora Kamis 1/4 op.
Sposób przyrządzenia:
Filety namoczyć w wodzie na ok. 12 godz. Następnie pokroić w cząstki. Pokrojone filety ułożyć warstwami w kamionkowym garnku. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Wino zagotować z octem, dodać pokrojoną cebulę, cukier, ziarenka pieprzu, korę cynamonu i goździki. Gotować przez ok. 5 min. Następnie ostudzić i tak przygotowaną marynata zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni.Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.