Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli
Czas przygotowania dania: Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli – 45 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Stopień trudności: łatwe danie
Składniki na danie: Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli
- – mule świeże – 200 g
- – Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr – 1 opakowanie
- – mleko – 1 litr
- – śmietana kremówka – 125 ml
- – koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- – cytryna – 1 sztuka
- – ząbek czosnku – 1 sztuka
- – szalotka – 1 sztuka
- – dynia – 700 g
- – kiełki fasoli – 50 g
- – rukola – 100 g
- – margaryna – 2 łyżki
- – żółty ser – 50 g
- – ryż długoziarnisty – 250 g
Sposób przygotowania:
- Posiekaj szalotkę i czosnek w bardzo drobną kostkę. Wrzuć na roztopioną w rondlu lub garnku z grubym dnem margarynę i smaż przez 3 minuty.
- Zalej mlekiem, dodaj koncentrat pomidorowy i opakowanie Fix Knorr Spaghetti 4 sery z brokułami, by otrzymać gęsty, intensywnie serowy sos. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Do sosu wrzuć świeże mule i gotuj je przez około 5 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zmniejsz ogień. Wlej wyciśnięty sok z cytryny i śmietanę, a na samym końcu dodaj starty na drobnej tarce ser żółty.
- W międzyczasie obraną, pozbawioną nasion i pokrojoną w kawałki o boku ok. 4 cm dynię lekko posól i piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż będzie miękka i lekko się zarumieni.
- Na dużym talerzu ułóż dwie garści rukoli, a na niej dynię i kiełki fasoli. Ryż ugotuj na sypko, wyłóż na miseczkę i łyżką nałóż na niego porcję muli z kremowym, serowym sosem. Muszle, które się nie otworzyły, odrzuć.
Komentarze
Ładnie wygląda, ale chyba jest to danie nie dla mnie.
Intrygujące danie
Nigdy nie jadłam, ale mam ochotę na kulinarne eksperymenty.
Ja też uważam ,że te danie jest nie dla mnie.
Dużo składników i może być ciekawie,a przede wszystkim mule, które bardzo lubię.
Nie dla mnie to danie
Choć to danie nie wywołuje u mnie uśmiechu na twarzy, jednak jest to na pewno bardzo pyszne i wykwintne danie. Sama zupa z dyni jest bardzo pyszna i często króluje w mojej kuchni. Dynie są bardzo zdrowe i pyszne. Mule stanowią dla mnie tylko dodatek.