Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli

Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli

Czas przygotowania dania: Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli – 45 minut

Ilość porcji: 4 osoby

Stopień trudności: łatwe danie

 

Składniki na danie: Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli

  • – mule świeże – 200 g
  • – Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr – 1 opakowanie
  • – mleko – 1 litr
  • – śmietana kremówka – 125 ml
  • – koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • – cytryna – 1 sztuka
  • – ząbek czosnku – 1 sztuka
  • – szalotka  – 1 sztuka
  • – dynia – 700 g
  • – kiełki fasoli – 50 g
  • – rukola – 100 g
  • – margaryna – 2 łyżki
  • – żółty ser – 50 g
  • – ryż długoziarnisty – 250 g

 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj szalotkę i czosnek w bardzo drobną kostkę. Wrzuć na roztopioną w rondlu lub garnku z grubym dnem margarynę i smaż przez 3 minuty.
  2. Zalej mlekiem, dodaj koncentrat pomidorowy i opakowanie Fix Knorr Spaghetti 4 sery z brokułami, by otrzymać gęsty, intensywnie serowy sos. Całość wymieszaj i zagotuj.
  1. Do sosu wrzuć świeże mule i gotuj je przez około 5 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zmniejsz ogień. Wlej wyciśnięty sok z cytryny i śmietanę, a na samym końcu dodaj starty na drobnej tarce ser żółty.
  2. W międzyczasie obraną, pozbawioną nasion i pokrojoną w kawałki o boku ok. 4 cm dynię lekko posól i piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż będzie miękka i lekko się zarumieni.
  3. Na dużym talerzu ułóż dwie garści rukoli, a na niej dynię i kiełki fasoli. Ryż ugotuj na sypko, wyłóż na miseczkę i łyżką nałóż na niego porcję muli z kremowym, serowym sosem. Muszle, które się nie otworzyły, odrzuć.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...