Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli
Czas przygotowania dania: Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli – 45 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Stopień trudności: łatwe danie
Składniki na danie: Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli
- – mule świeże – 200 g
- – Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr – 1 opakowanie
- – mleko – 1 litr
- – śmietana kremówka – 125 ml
- – koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- – cytryna – 1 sztuka
- – ząbek czosnku – 1 sztuka
- – szalotka – 1 sztuka
- – dynia – 700 g
- – kiełki fasoli – 50 g
- – rukola – 100 g
- – margaryna – 2 łyżki
- – żółty ser – 50 g
- – ryż długoziarnisty – 250 g
Sposób przygotowania:
- Posiekaj szalotkę i czosnek w bardzo drobną kostkę. Wrzuć na roztopioną w rondlu lub garnku z grubym dnem margarynę i smaż przez 3 minuty.
- Zalej mlekiem, dodaj koncentrat pomidorowy i opakowanie Fix Knorr Spaghetti 4 sery z brokułami, by otrzymać gęsty, intensywnie serowy sos. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Do sosu wrzuć świeże mule i gotuj je przez około 5 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zmniejsz ogień. Wlej wyciśnięty sok z cytryny i śmietanę, a na samym końcu dodaj starty na drobnej tarce ser żółty.
- W międzyczasie obraną, pozbawioną nasion i pokrojoną w kawałki o boku ok. 4 cm dynię lekko posól i piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż będzie miękka i lekko się zarumieni.
- Na dużym talerzu ułóż dwie garści rukoli, a na niej dynię i kiełki fasoli. Ryż ugotuj na sypko, wyłóż na miseczkę i łyżką nałóż na niego porcję muli z kremowym, serowym sosem. Muszle, które się nie otworzyły, odrzuć.