Muffiny z żurawiną amerykańską, wyjątkowy duet – nie tylko na słodko!
Muffiny uwielbiamy za ich wygląd oraz fakt, że mogą być zarówno wytrawne jaki i słodkie. Obie wersje doskonale sprawdzą się z dodatkiem żurawiny.
Są tacy, którzy uwielbiają wbijać widelczyk w warstwy kremu i biszkoptu w czekoladowym torcie, są i tacy, którzy delektują się wyrafinowanym smakiem brownie, inni rozpływają się w zachwycie nad szarlotką, jeszcze inni nie wyobrażają sobie życia bez drożdżówki. Ale są i tacy, którzy po prostu daliby się pokroić za muffiny. Te ostatnie podbiły serca wielu i zajęły należne sobie miejsce, pomiędzy tradycyjnymi ciastkami. Uwielbiamy je za ich wygląd oraz fakt, że mogą być zarówno wytrawne jaki i słodkie. Obie wersje doskonale sprawdzą się z dodatkiem żurawiny amerykańskiej.
Muffiny z rozmarynem i cranberries
Muffiny z rozmarynem i cranberries to doskonały sposób na nudę. Są łatwe w przygotowaniu i smakują naprawdę wybornie. Aromat rozmarynu oraz oliwy połączonej z czosnkiem sprawia, że nawet Ci którzy nie przepadają za wytrawną wersją muffinów, będą musieli ulec.
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
- 1 rozmaryn (20 cm)
- 40 g orzechów włoskich
- 125 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- Pieprz
- 100 g świeżo potarkowanego parmezanu
- 125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Dodatkowo:
- 12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
- Rozmaryn do dekoracji
Wykonanie
- Rozgrzać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Rozmaryn posiekać i orzechy pokruszyć, a następnie podsmażyć. Czosnek obrać i dodać na patelnię.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Pozostałą część oliwy z oliwek wymieszać oddzielnie z jajkiem i maślanką. Doprawić pieprzem. Połączyć dwie powstałe masy. Do ciasta dodać rozmaryn z orzechami oraz parmezan i cranberries.
- W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Dodać rozmaryn do dekoracji.
Czas przygotowania: 45 minut
Wskazówka: Zamiast papierowych foremek do pieczenia muffinów można pociąć papier do pieczenia na kwadraty (12 cm x 12 cm) i umieścić się w zagłębieniach formy na muffiny.
Muffiny z kiszoną kapustą i cranberries
To niestandardowe połączenie kapusty kiszonej i żurawiny amerykańskiej, jest propozycją dla osób lubiących eksperymenty kulinarne. Kwaskowy smak kapusty został złagodzony dzięki żurawinie i przyprawom, zamkniętym w delikatnym cieście. Ta wersja muffinów dedykowana jest wielbicielom tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu.
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 2 jajka
- 125 ml oleju warzywnego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 100 ml mleka
- 150 g kiszonej kapusty
- 1 mała zielona papryka
- 50 g wędzonej szynki
- 125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia
Wykonanie
Posiekana pietruszka i czerwona papryka do dekoracji.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ziołami. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej, kwaśną śmietanę i mleko. Obie masy połączyć.
- Za pomocą ręczników papierowych odsączyć kiszoną kapustę i drobno ją pokroić. Paprykę opłukać i pokroić w kostkę. Wędzoną wędlinę pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i wszystkie wymieszać w cieście.
- W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Dodać pietruszkę i czerwoną paprykę do dekoracji.
Czas przygotowania: 45 minut
Muffiny z batatami i cranberries
Ta propozycja przypadnie do gustu wielbicielom słodkich ziemniaków i odważnego łączenia smaków. Pikantno – słodkie muffiny, to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Pieczone wspólnie z przyjaciółmi,z pewnością będą pysznym dodatkiem do wspólnie spędzanych wieczorów.
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
- 250 g batatów
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 125 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 150 g niskotłuszczowego jogurtu
- Kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
- 40 g bekonu
- 30 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Dodatkowo:
- 12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
- 12 małych pasków bekonu (25 g)
- Tymianek
Wykonanie:
- Bataty obrać i pokroić w grubą kostkę. Gotować przez ok. 20 minut, aż zmiękną. Odcedzić i utłuc widelcem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem cayenne i solą. W osobnym naczyniu dodać do siebie olej, jajka, jogurt i purée z batatów. Obie masy połączyć. Imbir obrać i drobno pokroić. Orzechy pokruszyć. Bekon pokroić w kostkę i smażyć, aż stanie się chrupiący. Dodać do ciasta imbir, bekon, orzechy, tymianek i cranberries.
- W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Pozostawić, aby ostygły.
- Paski bekonu smażyć, aż staną się chrupiące. Muffiny udekorować czerwoną papryką, a na wierzch położyć paski bekonu i tymianek.
Czas przygotowania: 1 godzina