Muffiny z malinami i białą czekoladą

 

 

Muffiny z malinami i białą czekoladą

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3 jajka, osobno białka i żółtka
  • 150 g drobnego cukru
  • opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • 150 g malin
  • Foremki aluminiowe na muffiny marki Gosia

 

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek na muffinki Gosia. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...