Muffinki z bakłażana z sosem jogurtowym
Czas przygotowania dania: Muffinki z bakłażana z sosem jogurtowym – 60 minut
Trudność: średnio trudne
Porcja dla 4 osób
Składniki na Muffinki z bakłażana z sosem jogurtowym:
- 100 gram przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 1 jajo
- 1 średni bakłażan
- 1 cebula
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 opakowanie Hochland PIATO oryginalny
- 1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
- 200 ml jogurtu
- 1 mały świeży ogórek
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- masło do natłuszczenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 °C. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Bakłażan pokroić wzdłuż na 4 cienkie plastry. Resztę bakłażana pokroić w kostkę. Wszystko posolić i pozostawić do wchłonięcia. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć gorącą woda, ściągnąć skórkę, wydrążyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i bakłażana w kostkach, dusić przez 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i podsmażyć po obu stronach na reszcie oliwy. Natłuścić 4 foremki blachy do pieczenia muffinów, każdą wyłożyć jednym plastrem bakłażana. Nałożyć ciasto oraz położyć na nie przygotowane warzywa. Ser Hochland PIATO pokroić na 4 równe kawałki i położyć na warzywa oraz posypać oregano. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. W między czasie obrać ogórek, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) dodać jogurt i 3 łyżki oliwy oraz zrobić puree, doprawić solą i pieprzem. Ciepłe mufinki podawać z sosem jogurtowym.