Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej

Muffinki czekoladowe

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut
Czas oczekiwania: 40 minut

Składniki na deser: Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej

  • 2 jajka
  • 160g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 125g masła
  • 200ml mleka 3,2%
  • 40g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 300g maki
  • 10g proszku do pieczenia
  • 5g sody
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 100g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek

Sposób wykonania:

Krok 1: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę. Sypkie składniki jak mąka, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy, a następnie przesiewamy przez sito.

Krok 2: Do puszystej masy dodajemy stopniowo sypkie składniki z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Krok 3: Dodajemy drobno posiekaną czekoladę E.Wedel i pokrojone w kostkę wybrane cukierki z Mieszanki Wedlowskiej (nie używamy cukierków galaretek).

Krok 4: Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180oC przez 25 – 30 minut.

Krok 5: Po wystygnięciu można je udekorować czekoladą E.Wedel i pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (305 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...