Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej

Muffinki czekoladowe

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut
Czas oczekiwania: 40 minut

Składniki na deser: Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej

  • 2 jajka
  • 160g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 125g masła
  • 200ml mleka 3,2%
  • 40g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 300g maki
  • 10g proszku do pieczenia
  • 5g sody
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 100g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek

Sposób wykonania:

Krok 1: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę. Sypkie składniki jak mąka, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy, a następnie przesiewamy przez sito.

Krok 2: Do puszystej masy dodajemy stopniowo sypkie składniki z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Krok 3: Dodajemy drobno posiekaną czekoladę E.Wedel i pokrojone w kostkę wybrane cukierki z Mieszanki Wedlowskiej (nie używamy cukierków galaretek).

Krok 4: Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180oC przez 25 – 30 minut.

Krok 5: Po wystygnięciu można je udekorować czekoladą E.Wedel i pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (286 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  6 kwietnia 2016 16:36

    Świetny przepis , który łączy moje dwie ulubione rzeczy : muffinki oraz cukierki wedlowskie 🙂 Z największą przyjemnością z niego skorzystam i upiekę te pyszne babeczki 🙂

    Odpowiedz
  2. joanna252  6 kwietnia 2016 17:05

    Mniam 😀

    Odpowiedz
  3. marta_12  6 kwietnia 2016 18:17

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  6 kwietnia 2016 19:31

    Ja też zrobię babeczki z tego przepisu.

    Odpowiedz
  5. martucha180  6 kwietnia 2016 20:36

    Pysznie wyglądają!

    Odpowiedz
  6. ava  7 kwietnia 2016 00:04

    Nie dla mnie takie pyszności, ale chociaż nakarmię oczy 😀 albo przetestuję ich smak na urodzinowych gościach 😀

    Odpowiedz
  7. gusia.  7 kwietnia 2016 08:19

    Ciekawy przepis,tylko zastanawiam się czy to nie będzie za bardzo słodkie.Do masy idzie 160g cukru+ 16g cukru waniliowego,100g cukierków,no i ta czekolada,tyle że gorzka na 12 babeczek.

    Odpowiedz
  8. Melrose  7 kwietnia 2016 09:46

    Na pewno pyszne 🙂

    Odpowiedz
  9. nataliaa  7 kwietnia 2016 21:59

    nie mogę się napatrzeć. nie dość że muffinki same w sobie są przepyszne to jeszcze z tymi cudownymi cukierkami. to musi być „niebo w gębie” 🙂 😀

    Odpowiedz
  10. xtina120  7 kwietnia 2016 22:38

    Mniam wyglądają pysznie 😉

    Odpowiedz
  11. Aneta  8 kwietnia 2016 12:38

    O jaaaa Cię, ależ to musi smakować! Aż mi zaczęła ślinka cieknąć… No ale niestety, trzeba wypracowywać formę do lata i takie słodkości są niewskazane 🙁

    Odpowiedz
  12. Jaworka  12 kwietnia 2016 21:29

    świetny przepis warto go wypróbować ale dla takiego łasucha jak ja to będzie częstym gościem na moim stole a do tego pięknie wyglądają na stole więc będą się świetnie prezentować

    Odpowiedz
  13. dayzi  14 kwietnia 2016 10:48

    Fajny przepis, uwielbiam muffiny i na pewno wypróbuje ten przepis, ale używając tylko swoich ulubionych, wybranych cukierków z mieszanki 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany