Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut
Czas oczekiwania: 40 minut
Składniki na deser: Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej
- 2 jajka
- 160g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 125g masła
- 200ml mleka 3,2%
- 40g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 300g maki
- 10g proszku do pieczenia
- 5g sody
- 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
- 100g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
- 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek
Sposób wykonania:
Krok 1: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę. Sypkie składniki jak mąka, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy, a następnie przesiewamy przez sito.
Krok 2: Do puszystej masy dodajemy stopniowo sypkie składniki z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Krok 3: Dodajemy drobno posiekaną czekoladę E.Wedel i pokrojone w kostkę wybrane cukierki z Mieszanki Wedlowskiej (nie używamy cukierków galaretek).
Krok 4: Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180oC przez 25 – 30 minut.
Krok 5: Po wystygnięciu można je udekorować czekoladą E.Wedel i pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.