Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango

Mrożona kawa z mlekiem sojowym

Składniki na jedną porcję dla napoju Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango :

  • – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub zaparzona w niewielkiej ilości wody i wystudzona porcja kawy parzonej odcedzonej z fusów )
  • – cukier trzcinowy/ksylitol/zwykły/stewia ( wg upodobań )
  • – gotowana woda ok 1/5 szklanki
  • – 2 łyżki zblendowanego mango podprawionego do smaku cukrem trzcinowym ( lub zamiennie dżem z mango )
  • – mleko sojowe 300 ml
  • – kostki lodu ( całe lub miażdżone )
  • – kilka kawałeczków puffingowanego mango BIO  ( Puffins )*
  • – wiórki kokosowe

– Kawę można przygotować z mlekiem sojowym, zwykłym lub każdym innym – wg własnych upodobań lub potrzeb.

– W przepisie warto także zamiast zwykłych kostek lodu użyć lodu kruszonego, który dodaje kawie odrobinę gęstości. Kruszony lód robi się ze zwykłych kostek lodu, zawijając je w folię i roztłukując tłuczkiem.

Przygotowanie:

Do shakera lub dużego słoika wsypać rozpuszczalną kawę oraz cukier i zalać minimalną ilością gorącej wody potrzebną do rozpuszczenia się składników. Dokładnie wymieszać czekając aż kawa i cukier zupełnie się rozpuszczą. Dopełnić mlekiem sojowym (ryżowym, owsianym, lub zwykłym – wg upodobań), dodać zblendowane mango ( lub dżem z mango) shaker zakręcić i dobrze wstrząsnąć kilka razy. Całość przelać do wysokiej szklanki, dodać lód, wymieszać.

Top zalać mleczną pianką ze spienionego mleka ( lub przyozdobić bitą śmietaną), posypać wiórkami kokosowymi oraz kawałkami chrupiącego puffingowanego mango. Gotowe!

 

*Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.  

Zobacz także: Mrożona kawa – 4 przepisy, którym się nie oprzesz

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (155 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luko  7 lipca 2015 13:52

    hmmm, kombinuję od godziny co by tu na podwieczorek…. chyba już wiem:)

    Odpowiedz
  2. martucha180  7 lipca 2015 13:56

    Nie dla mnie…

    Odpowiedz
  3. Patriszia  7 lipca 2015 15:02

    Nie lubię kawy, ale taką chętnie spróbowałabym 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  7 lipca 2015 15:19

    Fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  7 lipca 2015 16:39

    Wygląda na smaczną.

    Odpowiedz
  6. Żanett  7 lipca 2015 16:50

    Preferuję czarną, parzoną. Próbowałam, ale jakoś mi nie idzie 🙂

    Odpowiedz
  7. as_sa  7 lipca 2015 18:06

    Musze przyznać, że byłam zaciekawiona co też będzie w tym przepisie gdyż nie miałam zielonego pojęcia czym jest puffing, a teraz zastanawiam się gdzie można takie puffingowane owoce dostać 😉

    Odpowiedz
  8. Jaworka  7 lipca 2015 18:45

    Mogła bym powiedzieć to samo co as_sa wygląda to bardzo smakowicie ale o puffingowych owocach słyszę po raz pierwszy

    Odpowiedz
  9. Uśmiechnij się :)  7 lipca 2015 19:11

    Na wieczór smaki wchodzą, a tu takie smakowite przepisy. Z chęcią bym spróbowała 😉 Podrzucę przepis chłopakowi, on lubi robić takie przysmaki 😉

    Odpowiedz
  10. Madziulka444  7 lipca 2015 20:08

    Chyba wypróbuję 😉

    Odpowiedz
  11. bbo  7 lipca 2015 20:33

    No dobra, przyznam się 😀 Nie wiem jak smakuje mleko sojowe…

    Odpowiedz
  12. macierzanka  7 lipca 2015 22:14

    Takiej wersji kawy nie piłam ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  13. Justyna  24 lipca 2015 14:37

    Muszę sobie kiedyś taka zrobić 🙂

    Odpowiedz
  14. daisy  12 lipca 2016 10:15

    fajny przepis, ładnie wygląda

    Odpowiedz
  15. Teos  11 sierpnia 2018 10:12

    Kocham kawę i uwielbiam mango, ale połączenie ich w jednym przepisie to dla mnie nowość

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany