Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango
Składniki na jedną porcję dla napoju Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango :
- – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub zaparzona w niewielkiej ilości wody i wystudzona porcja kawy parzonej odcedzonej z fusów )
- – cukier trzcinowy/ksylitol/zwykły/stewia ( wg upodobań )
- – gotowana woda ok 1/5 szklanki
- – 2 łyżki zblendowanego mango podprawionego do smaku cukrem trzcinowym ( lub zamiennie dżem z mango )
- – mleko sojowe 300 ml
- – kostki lodu ( całe lub miażdżone )
- – kilka kawałeczków puffingowanego mango BIO ( Puffins )*
- – wiórki kokosowe
– Kawę można przygotować z mlekiem sojowym, zwykłym lub każdym innym – wg własnych upodobań lub potrzeb.
– W przepisie warto także zamiast zwykłych kostek lodu użyć lodu kruszonego, który dodaje kawie odrobinę gęstości. Kruszony lód robi się ze zwykłych kostek lodu, zawijając je w folię i roztłukując tłuczkiem.
Przygotowanie:
Do shakera lub dużego słoika wsypać rozpuszczalną kawę oraz cukier i zalać minimalną ilością gorącej wody potrzebną do rozpuszczenia się składników. Dokładnie wymieszać czekając aż kawa i cukier zupełnie się rozpuszczą. Dopełnić mlekiem sojowym (ryżowym, owsianym, lub zwykłym – wg upodobań), dodać zblendowane mango ( lub dżem z mango) shaker zakręcić i dobrze wstrząsnąć kilka razy. Całość przelać do wysokiej szklanki, dodać lód, wymieszać.
Top zalać mleczną pianką ze spienionego mleka ( lub przyozdobić bitą śmietaną), posypać wiórkami kokosowymi oraz kawałkami chrupiącego puffingowanego mango. Gotowe!
*Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.