Mrożona kawa – 4 przepisy, którym się nie oprzesz
Oto pomysły na kawę, gdy wkoło panuje upał i nie chce się pić tradycyjnej gorącej filiżanki kawy. Azjaci piją kawę z masłem. a my?
Do poniższych przepisów wykorzystano – jako przykład – gotowe kapsułki, ale równie dobrze możecie użyć kawy, którą zaparzycie w inny sposób – tak jak najbardziej lubicie! W przepisach na kawę liczy się bowiem pomysł na oryginalne połączenia, bo co to za frajda dodać do gorącej kawy tylko kostki lodu? Jeśli myślicie tak samo – zainspirujcie się poniższymi przykładami.
Orzeźwiająca kawa z nutą pomarańczy
Składniki:
- 2 kapsułki kawy Cosi od Nespresso
- 4 liście świeżej mięty
- plaster pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru
- kruszony lód
Przygotowanie:
Przygotuj dwie kawy Cosi w formie espresso i wlej je do shakera. Potnij liście mięty i dołóż wraz z plastrem pomarańczy i cukrem. Mieszaj starannie aż do ochłodzenia. Do szklanki do latte włóż kruszony lód, następnie przelej do niej mieszankę.
Mrożona kawa – przepis na: Cytrynowa kawa mrożona
Składniki:
- 1 kapsułka kawy Dulsão do Brasil od Nespresso
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- cytryna
- kostki lodu
Przygotowanie:
Filiżankę do lungo (ok. 150 ml) wstaw do lodówki. Przygotuj kawę Dulsão do Brasil w formie espresso. Kostki lodu włóż do shakera wraz z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny, wlej
do niego także kawę. Mieszaj dokładnie, dopóki napój nie uzyska kremowej konsystencji. Przelej mieszankę do wyjętej z lodówki filiżanki – bez kostek lodu. Całość możesz udekorować finezyjnie wyciętą skórką z cytryny.
Mrożona kawa – przepis na: Kawowy shake bananowy
Składniki:
- 2 kapsułki kawy Arpeggio od Nespresso
- dojrzały banan
- 120 ml mleka
- 2 gałki lodów waniliowych
- polewa karmelowa lub bita śmietana
Przygotowanie:
Do blendera włóż banana, mleko i lody waniliowe. Przygotuj kawę Arpeggio w formie espresso i jak wystygnie wlej do blendera. Wszystko razem zmiksuj. Całość przelej
do szklanki do latte. Jeśli lubisz, udekoruj na wierzchu bitą śmietaną i polewą karmelową.
Mrożona kawa – przepis na: Lattino Latte na zimno
desery
Składniki:
- 1 kapsułka kawy Vivalto Lungo od Nespresso
- 200 ml syropu waniliowego
- 100 ml mleka
- kruszony lód
Przygotowanie:
Wlej syrop waniliowy do wysokiej szklanki do latte. Następnie 3/4 szklanki wypełnij kruszonym lodem i dodaj kawę Vivalto Lungo (przygotowaną w formie lungo). Do napoju dolej zimnego mleka, a część jego porcji spień przy użyciu w spieniacza. Mleczną piankę połóż na wierzch napoju. Kawę możesz udekorować aromatyczną laską wanilii.