Mrożona cytryna pomaga schudnąć i działa antynowotworowo! To jednak nie wszystko…

Od dziś koniecznie wrzucaj cytrynę do zamrażarki, przynajmniej jedną dziennie! Po co? Okazuje się, że to dobry pomysł na spożywanie jej wraz ze skórką, która jest jeszcze bogatszym źródłem witamin. Wystarczy zetrzeć całość na tarce i posypać potrawę, czy też dodać do napoju. A wszystko dla zdrowia! Wyjaśniamy dlaczego.

O tym, że cytryna jest zbawienna dla naszego organizmu z pewnością słyszałaś nie raz. Każdego dnia, w trosce o figurę pijesz wodę z cytryną, a jako dodatek do herbaty z miodem pomaga ci walczyć z przeziębieniami. Ale czy wiedziałaś, że można ( a nawet trzeba!) ją zamrozić? Wówczas działa ze zdwojoną siłą, a nawet nabiera nowych właściwości. Choćby dlatego, że wówczas spożywasz także skórkę, która ma 10-krotnie więcej witamin niż miąższ. Wystarczy, że cytrusy w całości wrzucisz do lodówki przed zjedzeniem. Dziś w roli głównej mrożona cytryna!

źródło: www.pixabay.com

Mrożona cytryna pomaga schudnąć i działa antynowotworowo! To jednak nie wszystko…

Zanim poznasz szereg właściwości mrożonej cytryny, musisz wiedzieć, że skórka z niej jest o wiele cenniejsza niż sam miąższ. Zawiera nawet 10 razy więcej witamin. Aby nasz organizm dostał to, co najlepsze zamrożoną cytrynę ścieramy na tarce, tak aby nic nam nie umknęło. Wiórkami będącymi mixem miąższu i skórki wystarczy posypać twoje danie. Temperatura w tym przypadku nie ujmuje im żadnych cennych właściwości i w końcu mamy dobry i prosty pomysł na zjedzenie skórki, którą na co dzień pomijamy. A to błąd!

 

Właściwości mrożonej cytryny:

1) Wzmacnia i chroni nasz system odpornościowy

Jak już wspomniałyśmy nie tylko miąższ, ale przede wszystkim skórka z cytryny to wielka bomba witaminowa. To niezastąpione źródło witaminy C, a także flawonoidów, które wspólnie wspierają nasz system odpornościowy. Regularnie dostarczana dawka mrożonej cytryny sprawia, że wirusy czy infekcje omijają nas szerokim łukiem.

2) Pomaga schudnąć

To możliwe dzięki zawartości w cytrynie pektyn. Wiążą się z woda, przez co zwiększają objętość treści pokarmowej w naszym żołądku, a my czujemy się bardziej nasyceni. Nie odczuwamy więc głodu i nie podjadamy. Cytryna redukuje też skoki poziomu glukozy we krwi. To dodatkowo ważna informacja dla cukrzyków! Poza tym omawiany cytrus oczyszcza nasz organizm, zwłaszcza z lipid, które odpowiedzialne są za cholesterol i tłuszcz.

3) Walczy z rakiem

Cytryna wykazuje silne właściwości antyrakowe. Mrożona ma jeszcze więcej substancji antyoksydacyjnych, m.in. flawonoidów zwalczających komórki nowotworowe oraz chroniące nasze naturalne mechanizmy obronne. Dlatego stosowana jest zarówno u osób chorych, jako uzupełnienie leczenia, jak i w profilaktyce.

źródło: www.pixabay.com

 

Pomysł na mrożoną cytrynę

Dla własnego zdrowia powinnaś sięgać po jedną całą cytrynę dziennie. W tym celu włóż ją do zamrażarki na cały dzień, a następnie zamarzniętą trzyj w niewielkich ilościach, dodając ją do potraw. Niezużyta część niech czeka na ciebie w lodówce – do kolejnego posiłku. Starta cytryna sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewających  zup kremów czy propozycji orientalnych, a także jako posypka do deserów, jogurtów z bakaliami i wszelkich sałatek. Możesz też spróbować z tradycyjnymi polskimi potrawami. W końcu wiele z nich doprawiasz właśnie cytryną. Nie wspominając już o wszelkiego rodzaju napojach.

źródło: www.pixabay.com

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (66 głosów, średnia: 4,92 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  16 stycznia 2019 08:32

    O tym że w skórkach wszelkiego rodzaju owoców jest najwięcej witamin wiem już od dziecka, mama zawsze mówiła żeby jabłko jeść ze skór.ką. Ale w dzisiejszych czasach na skórkach owoców jest więcej chemii niż witamin a tym bardziej takich kupowanych w sklepie i importowanych. Każdy owoc przed użyciem trzeba dobrze myć i parzyć, chyba że zerwany prosto z własnego ogródka nie pryskanych

    Odpowiedz
    • Agnieszka Moroz  16 stycznia 2019 10:00

      To prawda. Polecamy nasz artykuł „Jak myć owoce i warzywa, by usunąć z nich pestycydy”, gdzie opisujemy, jak robić to prawidłowo, by móc bezpiecznie cieszyć się dobroczynnym działaniem darów ziemi 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany