Morwa biała pomoże przy cukrzycy i na odchudzanie. Znasz już wszystkie jej zalety?

Morwa biała to roślina stosowana od dawna w tradycyjnej medycynie chińskiej. Nie każdy jednak docenia jej właściwości. Jakie zalety ma morwa biała? Jak stosować i wykorzystywać jej potencjał?

Morwa biała najbardziej może kojarzyć się jako napar. Obecnie jednak występuje pod wieloma postaciami i posiada sze­ro­kie za­sto­so­wa­nie w fi­to­te­ra­pii i w kuch­ni. Ma ona korzystny wpływ na organizm, pomaga obniżać poziom cukru we krwi, przyspiesza proces utraty wagi i wspiera walkę z infekcjami dróg oddechowych. Obecnie możemy znaleźć ją także w formie suplementów diety. Zobacz, jak działa morwa, co powinieneś o niej wiedzieć, jak ją stosować oraz kiedy jej unikać.

Co to jest morwa biała?

Morwa biała to gatunek drzewa liściastego pochodzący z Azji. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach, w tym również w Europie i Ameryce Północnej. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystywane są liście bogate w składniki, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Liście morwy białej stanowią bogate źródło wi­ta­min z grupy B (B1 – tia­mi­ny, B2 – ry­bo­fla­wi­ny, B6 – pi­ry­dok­sy­ny) oraz wi­ta­mi­ny PP (kwasu ni­ko­ty­no­we­go). To one są stosowane w walce z cukrzycą oraz nadwagą. Zawierają sub­stan­cje ob­ni­ża­ją­ce po­ziom cukru we krwi i re­gu­lu­ją­ce go­spo­dar­kę wę­glo­wo­da­no­wą. Ponadto, morwa biała  może pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera związki, które wspomagają przemianę materii i redukują apetyt.

Morwa biała, a cukrzyca

Morwa skutecznie obniża poziom cukru – zawarty w niej alkaloid zapobiega wzrostowi glukozy po posiłku, jak również wydzielaniu insuliny, dlatego może być pomocna w leczeniu cukrzycy typu 2. Liście morwy białej zawierają składniki, które mogą zahamować aktywność enzymów trawienia cukrów złożonych, takich jak sacharoza i skrobia, które są rozkładane na proste cukry, takie jak glukoza. To prowadzi do ograniczenia wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego, co z kolei obniża poziom cukru we krwi. Dlatego napary i suplementy diety oparte na ekstraktach z liści morwy białej są wartościowym napojem nie tylko dla diabetyków, ale także dla osób odchudzających się, ponieważ część węglowodanów pozostaje niestrawiona i zostaje wydalona z organizmu.

Morwa biała jako pomoc w odchudzaniu

Mniejsza ilość glukozy w organizmie prowadzi do mniejszego nagromadzenia tkanki tłuszczowej. Składniki morwy białej, blokując rozkład węglowodanów i zmniejszając wchłanianie cukrów, zmniejszają ilość kalorii dostarczanych z pokarmów do organizmu. W konsekwencji, składniki te skutecznie wspomagają proces odchudzania. W praktyce oznacza to, że skrobia np. z ziemniaków tylko w ograniczonym stopniu wpływa na stężenie glukozy we krwi. Co więcej, składniki morwy białej zmniejszają również łaknienie, zwłaszcza na słodycze. Te właściwości sprawiają, że morwa biała skutecznie wspomaga walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Jakie jeszcze właściwości ma morwa biała?

Morwa biała ma o wiele więcej korzystnych właściwości dla zdrowia. Oto niektóre z nich:

  1. Wspomaga układ odpornościowy – morwa biała zawiera składniki, które mogą pomóc w walce z infekcjami i chorobami, zwłaszcza związanymi z górnymi drogami oddechowymi.
  2. Wspiera układ trawienny – morwa biała może pomóc w poprawie trawienia i zapobieganiu dolegliwościom żołądkowym.
  3. Ma właściwości przeciwutleniające – morwa biała zawiera związki, które działają jako przeciwutleniacze i mogą pomóc w ochronie komórek przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
  4. Poprawia jakość skóry – morwa biała zawiera składniki, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i zapobieganiu procesom starzenia.

Ponadto, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona, a na co dzień wspiera dobry nastrój i funkcjonowanie mózgu.

5 faktów, jak zostać cukrzykiem – antyporadnik

5 faktów, jak zostać cukrzykiem – antyporadnik

W Polsce na cukrzycę choruje ponad 3 miliony osób, na całym świecie ponad 300 milionów. A ta liczba stale rośnie! I wcale nie tak trudno dołączyć do grona diabetyków. Jeśli kierujesz się chociaż jedną z

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (26 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. atujestwww  26 lutego 2023 00:20

    Kiedy ją pić, ile razy dziennie i jak długo można ją stosować?
    Mam liście morwy z własnej działki i od czasu do czasu ją piję, tylko nie wiem czy pić ją przed jedzeniem czy po.

    Odpowiedz
  2. Hidari11  2 marca 2023 06:32

    Ja obecnie mam kurację morwą czarną. Czy czarna, czy biała- obie morwy mają cenne właściwości wpływające na zdrowie. Warto zatem co jakiś czas je pić.

    Odpowiedz
  3. atujest  29 sierpnia 2023 21:53

    Mam ususzone liście morwy białej z własnej ekologicznej działki.
    Piję ją od dłuższego czasu codziennie przed posiłkami i po. Dodaję do niej odrobinę herbaty zielonej lub czarnej albo czerwonej. Czasami dodaję troszeczkę suszonej lub świeżej lawendy.
    Szczegóły na atujest

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany