Morwa biała pomoże przy cukrzycy i na odchudzanie. Znasz już wszystkie jej zalety?
Morwa biała to roślina stosowana od dawna w tradycyjnej medycynie chińskiej. Nie każdy jednak docenia jej właściwości. Jakie zalety ma morwa biała? Jak stosować i wykorzystywać jej potencjał?
Morwa biała najbardziej może kojarzyć się jako napar. Obecnie jednak występuje pod wieloma postaciami i posiada szerokie zastosowanie w fitoterapii i w kuchni. Ma ona korzystny wpływ na organizm, pomaga obniżać poziom cukru we krwi, przyspiesza proces utraty wagi i wspiera walkę z infekcjami dróg oddechowych. Obecnie możemy znaleźć ją także w formie suplementów diety. Zobacz, jak działa morwa, co powinieneś o niej wiedzieć, jak ją stosować oraz kiedy jej unikać.
Co to jest morwa biała?
Morwa biała to gatunek drzewa liściastego pochodzący z Azji. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach, w tym również w Europie i Ameryce Północnej. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystywane są liście bogate w składniki, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Liście morwy białej stanowią bogate źródło witamin z grupy B (B1 – tiaminy, B2 – ryboflawiny, B6 – pirydoksyny) oraz witaminy PP (kwasu nikotynowego). To one są stosowane w walce z cukrzycą oraz nadwagą. Zawierają substancje obniżające poziom cukru we krwi i regulujące gospodarkę węglowodanową. Ponadto, morwa biała może pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera związki, które wspomagają przemianę materii i redukują apetyt.
Morwa biała, a cukrzyca
Morwa skutecznie obniża poziom cukru – zawarty w niej alkaloid zapobiega wzrostowi glukozy po posiłku, jak również wydzielaniu insuliny, dlatego może być pomocna w leczeniu cukrzycy typu 2. Liście morwy białej zawierają składniki, które mogą zahamować aktywność enzymów trawienia cukrów złożonych, takich jak sacharoza i skrobia, które są rozkładane na proste cukry, takie jak glukoza. To prowadzi do ograniczenia wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego, co z kolei obniża poziom cukru we krwi. Dlatego napary i suplementy diety oparte na ekstraktach z liści morwy białej są wartościowym napojem nie tylko dla diabetyków, ale także dla osób odchudzających się, ponieważ część węglowodanów pozostaje niestrawiona i zostaje wydalona z organizmu.
Morwa biała jako pomoc w odchudzaniu
Mniejsza ilość glukozy w organizmie prowadzi do mniejszego nagromadzenia tkanki tłuszczowej. Składniki morwy białej, blokując rozkład węglowodanów i zmniejszając wchłanianie cukrów, zmniejszają ilość kalorii dostarczanych z pokarmów do organizmu. W konsekwencji, składniki te skutecznie wspomagają proces odchudzania. W praktyce oznacza to, że skrobia np. z ziemniaków tylko w ograniczonym stopniu wpływa na stężenie glukozy we krwi. Co więcej, składniki morwy białej zmniejszają również łaknienie, zwłaszcza na słodycze. Te właściwości sprawiają, że morwa biała skutecznie wspomaga walkę z nadprogramowymi kilogramami.
Jakie jeszcze właściwości ma morwa biała?
Morwa biała ma o wiele więcej korzystnych właściwości dla zdrowia. Oto niektóre z nich:
- Wspomaga układ odpornościowy – morwa biała zawiera składniki, które mogą pomóc w walce z infekcjami i chorobami, zwłaszcza związanymi z górnymi drogami oddechowymi.
- Wspiera układ trawienny – morwa biała może pomóc w poprawie trawienia i zapobieganiu dolegliwościom żołądkowym.
- Ma właściwości przeciwutleniające – morwa biała zawiera związki, które działają jako przeciwutleniacze i mogą pomóc w ochronie komórek przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
- Poprawia jakość skóry – morwa biała zawiera składniki, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i zapobieganiu procesom starzenia.
Ponadto, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona, a na co dzień wspiera dobry nastrój i funkcjonowanie mózgu.