Monodeser: czekoladowy pudding
Zamiast ciast modne stało się ostatnio serwowanie deserów w mono-porcjach. Deserki takie są nie tylko pyszne, ale i przepięknie wyglądają. Doskonałą propozycją będzie Czekoladowy Pudding. Oto przepis:
Czekoladowy pudding w formie monodeseru
SKŁADNIKI
Na pudding:
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 50 g Cukru Drobnego Diamant
- 1 litr mleka
- kilka truskawek
- okruchy dowolnego ciasta lub ciasteczek w ciemnym kolorze
Na lukier:
- 100 g Cukru Pudru Diamant
- pomarańczowy barwnik
- woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Odlej kubek mleka i wymieszaj w nim zawartość 2 opakowań budyniu oraz Cukier Drobny Diamant. Resztę mleka zagotuj w garnku i do gotującego się mleka dodaj zawartość kubka. Pogotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. Gotowy budyń przełóż do szklanek lub miseczek i odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj barwnik do lukru według przepisu z opakowania. Wymieszaj dobrze w miseczce cukier puder Diamant oraz przygotowany barwnik. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Polej truskawki lukrem i odłóż delikatnie do wyschnięcia.
- Porcje budyniu przysyp okruchami z ciasta i ułóż na środku po jednej truskawce udającej marchewkę.