„Pękająca skóra na dłoniach to mój problem od kilku lat. Co robić? POMOCY!” – zobacz zdjęcia!
Jednym z często poruszanych na forach zagadnień jest problem suchej i pękającej skóry na dłoniach a także małych, krwawiących ranek. Pytacie o polecane w takiej sytuacji kremy do rąk, preparaty dermatologiczne lub o suplementy. Porad w tej materii znajdziecie wiele, zanim jednak zdecydujecie się kroczyć drogą „dermatologiczną” polecam na wstępie wykluczenie problemu nietolerancji/nadwrażliwości na gluten. Bowiem właśnie ta dolegliwość daje objawy suchej a przede wszystkim pękającej skóry na dłoniach. Jeżeli dermatolog, do którego traficie nie będzie posiadał wiedzy z zakresu dietetyki, Wasza droga do wyleczenia może okazać się bardzo długa. Poniżej opiszę przypadek jednego z moich pacjentów, którego z racji swojej praktyki zawodowej znam od wielu lat.

„Moja skóra pęka na dłoniach od kilku lat. Co robić? POMOCY!”
Jestem profesorem oraz nauczycielem akademickim, uczę moich studentów dietetyki zasad zrównoważonego żywienia oraz żywienia klinicznego (w tym osób z chorobą trzewną (celiakią)). Biorąc pod uwagę moje dotychczasowe doświadczenie i wiedzę, wydawało mi się, że w naszym kraju jesteśmy w stanie szybko „wykryć” celiakię u osób potencjalnie chorych. Zakładałam, że diagnoza taka jest szybka i powszechnie dostępna. Dopiero ujawnienie się choroby jednego z moich „zaprzyjaźnionych” pacjentów pokazało, jak jest naprawdę.
Pękająca skóra na dłoniach – to może być objaw celiakii
Literatura naukowa podaje, że poprawne rozpoznanie celiakii zajmuje lekarzom w USA i UK około 10-13 lat. U nas brakuje statystyk. Nie brakuje za to przykładów, że nadal są specjaliści, którzy twierdzą że z choroby trzewnej „się wyrasta”. Tymczasem choroba trzewna to choroba przewlekła, z której nikt nie wyrasta i co ważne to choroba o wielu twarzach. Od 2011 istnieje nawet nowa jednostka chorobowa nazwaną niecelikalną nadwrażliwością na gluten – trudną do poprawnej oceny i rozpoznania. I właśnie taka dolegliwość podstępem rozwijała się u mojego pacjenta a jego rodzice – pomimo licznych wizyt u znanych dermatologów – bezradnie przyglądali się jak to „coś” niszczy skórę ich dziecka, atakując po pewnym czasie także układ krwiotwórczy. Przez lata nie było nikogo, kto by poprawnie zdiagnozował tę chorobę. Przez przypadek podzielili się ze mną tym problemem i po kompleksowej analizie – BINGO! Udało się i chłopiec dzisiaj nie ma właściwie śladów na dłoniach! Dlatego postanowiłam podzielić się swoimi spostrzeżeniami, może ktoś z Was ma takie problemy i nie wie jak sobie z nimi poradzić. Będzie trochę naukowo, ale tych kilka profesjonalnych terminów pomoże Wam podczas ewentualnych rozmów z lekarzami.

Zastanawiasz się nad wykluczeniem glutenu z diety? Przeczytaj ten tekst!
Zacznijmy więc od początku DLACZEGO skóra pęka na dłoniach?
Mój pacjent to młody człowiek, nigdy nie miał żadnych symptomów świadczących o problemach z glutenem. Żadnych bólów brzucha po wprowadzeniu glutenu do żywienia, biegunek, niedożywienia, problemów z niedoborami (np. żelaza), zmęczenia, bólów głowy itd.
Według słów rodziców – jedynymi niepokojącymi objawami były nasilające się z wiekiem zmiany skórne. Zmiany pojawiły się kiedy chłopak miał 5-6 lat. Na początku były bardzo dyskretne – dłonie siniały, skóra była sucha i spękana. Co charakterystyczne, zmiany pojawiały się tylko w okresie zimowym i ustępowały szybko po wprowadzeniu leczenia farmkologicznego. Niestety ostatnie lata przyniosły duże pogorszenie. Prawa dłoń stała się sucha a skóra popękana niezależnie od pory roku. Pojawiały się krwawiące, głębokie rany – szczególnie podczas uprawiania sportu – np. koszykówki. Dłoń stawała się gorąca i bardzo sucha oraz zniszczona nawet w okresach letnich temperatur. Leczenie objawowe przynosiło chwilowe uspokojenie objawów, które bardzo szybko powracały.
Nie było żadnego, typowego objawu celiakii. Zwykle świadczy bowiem o niej na skórze tzw. choroba Dühringa – czyli rumień, pęcherzyki – nieco przypominające trądzik młodzieńczy z tą różnicą, że zmiany w chorobie Dühringa są swędzące, umiejscowione na kolanach i łokciach oraz okolicy kości krzyżowej i pośladków a także na tułowiu (częściej plecy – okolica łopatek) oraz twarzy i skóry owłosionej głowy.
Pomysł na przeprowadzenie testów genetycznych zrodził się właściwie z poczucia bezsilności, kiedy rodzice po raz kolejny podzielili się ze mną problemem świeżo zagojonej rany, z której ponownie polała się krew.
Wrażliwość na gluten – to jedna z odpowiedzi związanych z pękającą skórą na dłoniach
Zdecydowano się na test genetyczny, który precyzyjnie pomaga wykluczyć celiakię a także pokazuje możliwą nadwrażliwość na gluten. Test wykazał wrażliwość na gluten w allelu HLA DQ2.5. W takim wypadku powinno się zrobić badania serologiczne potwierdzające wrażliwość na gluten (anty tTG pamiętając o całkowitym mianie IgA).
W takiej sytuacji zaproponowałam wprowadzenie diety bezglutenowej z wszystkimi obostrzeniami (dieta o zmniejszonej zawartości kazeiny). Zmiany powoli ustępowały. Zdjęcia pokazują okres po 3 tygodniach od wprowadzenia diety. Rany praktycznie się wygoiły. Dłoń jest była nadal sucha i ciepła, ale te symptomy powoli zaczynały się cofać. Ostatnie zdjęcie pokazuje dłonie po 5 miesiącach diety bezglutenowej i z wyłączeniem mleka krowiego. Zmiany ustąpiły w 100%. Oczywiście pacjent ma zalecone nawilżanie dłoni, ale po sinej, spękanej „skorupie” pozostały wspomnienia.

Dłoń przed podjęciem leczenia

Dłoń w trakcie leczenia – po 3 tygodniach od wprowadzenia diety.

Dłoń po 5 miesiącach diety bezglutenowej i z wyłączeniem mleka krowiego.
Celiakia – Diagnostyka i ewentualne powikłania
Jeśli masz podobne symptomy – pomyśl o diagnostyce celiakii. Do wyboru masz wiele narzędzi – gastrolodzy dają bez problemu skierowanie na badanie serologiczne. Te są w 100% refundowane przez NFZ! Dostępne są także testy genetyczne, które niestety refundowane nie są – ale robi się je tylko raz w życiu. Ich cena zależy od jakości testu i waha się od 350 do 650 PLN (zależy od laboratorium).
Pamiętaj, że lepiej wiedzieć. Powikłania nieleczonej celiakii mogą być bardzo przykre! Typowe to:
- choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, samoistne poronienia, RZS);
- niedobory (niedobór żelaza, wapnia);
- niektóre typy chłoniaków;
- możliwość rozwoju małopłytkowości krwi.
Mam nadzieję, że ten artykuł przyda się Wam, jeżeli natraficie u swoich bliskich czy znajomych na problem pękającej na dłoniach skóry i sączących się ranek.
Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica www.dietetica.com.pl
Bardzo ciekawy artykuł.
Jestem w szoku. Moja siostra ma zdiagnozowaną wrażliwość na gluten od dziecka natomiast mamie pęka skóra na dłoniach. Nie aż tak mocno jak tu na zdjęciach ale na pewno bardziej niż przeciętnie. Ciekawe czy obie mogą mieć tą samą przypadłość?
Nie miałam styczności z tą chorobą, ale wygląda to nieciekawie.
Zmagam się z pękająca skórką na dłoniach,
do tego stopnia, że uszkodzoną mam płytkę na paznokcia na jednym palcu. Dermatolog uważa że dieta nie ma z tym nic wspólnego. Maści dostałam od niego za około 700zl, każdy pomógł ale na chwilę.
Nie mam już wyjścia, wykluczę gluten, myślałam o tym od dawna, będzie trudno bo to całkowita zmiana odżywiania.
Nie wiedziałam, że celiakia może dawać takie objawy. Dobrze, że o tym piszecie.
Super artykuł mimo że sama się z takim problemem nie borykam to dobrze wiedzieć a takich rzeczach aby można komuś podpowiedzieć
Bardzo ciekawe, mojej mamie pęka skóra na dłoniach. Muszę pokazać jej ten artykuł.
mi tak pęka skóra na piętach…. ale nie aż do krwi. w lecie jest strasznie…. bo skóra wygląda na suchą i zaniedbaną
O kurcze. Dużo osób ma problem z pękającą skórą na dłoniach. Nigdy bym nie pomyślała,że to przez gluten.
Podstępna choroba.
Warto znać takie fakty. Jak nie sobie, to zawsze komuś można pomóc
Wow…Ja mam takie problemy. Wszystko zaczyna się u mnie tak naprawdę od przesuszonych pseudo-pęcherzyków,z których po jakimś czasie zaczyna schodzić skóra.W życiu nie wpadłabym na to, że mogę mieć celiakię:(
Matko jedyna! Prawie co roku mam taki problem z rękami… Na kilku palcach ale wyglądają IDENTYCZNIE jak na zdjęciu (kiedy są w fazie najgorszej)…. Żadnemu lekarzowi nie przyszła do głowy ta choroba, a ja nawet nie bardzo wiem co to jest… Muszę poczytać, może się uchronię przed następnym atakiem choroby.
Tak niestety to dosyć podstępna choroba. Jak na wykładach pokazałm studentom te zdjęcia to po zajęciach podeszły 2 osoby z identycznymi problemami. Zrobilismy najpierw testy genetyczne a potem serologiczne – potwierdziły problem z glutenem. To nie jest dieta łatwa jak na studencką kieszeń ale nie ma innej dobrej opcji
Moja przyjaciółka miała taki problem. Zrobiła sobie w końcu testy alergiczne i wyszło, że jest uczulona m.in. na coca colę i kakao :/
o mamo.. ja mam tylko czasem popękane, a co dopiero kilka lat..
Mam podobnie a nawet tak samo ,zdjęcie przedstawia jakby moją dłoń, Dodatkowo czasami se zaostrza (aktualnie) to pęka mi skóra z zewnetrznej strony dłoni (palce).Bardzo bolesne… Po przeczytaniu tego artykułu jak najszybciej udaję się do gastrologa…. Bo dermatolodzy rozkładają ręce i tylko testuja na mnie nowe mąsci, kremy itp.. Sama praca tez niepomaga bo pracuje na kopalni…
Artykuł jest bardzo niejednoznaczny, co konkretnie stwierdzono u Pani pacjenta? – celiakię, nadwrażliwość na gluten,alergię na gluten, czy też chorobę Dühringa? – to cztery różne jednostki chorobowe. Najpierw sugeruje Pani nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, następnie chorobę Dühringa, na końcu celiakię. Nie podała Pani konkretnej, końcowej diagnozy. Pytam, ponieważ mam podobne zmiany na dłoniach i jestem w trakcie diagnostyki, a ustalenie konkretnej jednostki chorobowej jest bardzo istotne z uwagi ich indywidualne czynniki (np. w chorobie Dühringa należy bardzo mocno ograniczyć spożywanie jodu, gdyż nasila on zmiany chorobowe). Będę wdzięczna za odpowiedź.
Jako jeden z elementów diagnostyki podaje też Pani badania genetyczne, które u Pani pacjenta wyszły pozytywnie, ale akurat te geny (haplotyp HLA DQ2/DQ8) występują w przypadku nadwrażliwości na gluten tylko u ok. 50% pacjentów.. U 96% występują w przypadku celiakii.
Mam ten sam problem…
Miałem taki problem z dłońmi od roku. Przeczytałem ten artykuł 10 stycznia 2017 r. Przestałem jeść pieczywo, ciastka i wszystkie inne mączne produkty. Dłonie ma prawie idealne. Dziękuję za pomoc. Bez mącznych potraw można żyć, przy okazji schudłem 2 kg. :-))
Miałam kiedyś problem z pękaniem skóry dłoni jak przychodziło znaczne ochłodzenie.Używałam dobrych kremów,ale nie za bardzo pomagały.W końcu zadziałał krem z silikonem.Teraz czasem pęka mi skóra na palcu.Dodatkowo mam problemy z bólem brzucha,ale nie mogę zrezygnować z mleka krowiego do kawy
Mnie nie dotyczy. Ciekawy artykuł.Zawsze warto czytać, i dowiadywać się wszystkiego, co dotyczy naszych milusińskich. Zwłaszcza jak coś im dolega. ,na przykład jak tutaj opisana alergia.
Bardzo mnie interesuje w jakim okresie nasilają się Państwu te objawy łuszczącej się skóry na dłoniach?
Tylkio w okresie zimowym?
16 lat borykałem się z podobnym problemem i odwiedziłem wielu lekarzy (dermatologów chyba 3 od lek. med po prof. dra hab.), odwiedziłem również gastrologów (dwóch lek. doktorów) i alergologa (zwykłego lek. med. jednego). Nawet kąpiele w siarce i borowinie nic nie dały. Nic nie pomogło do czasu… Kiedy 4 m-ce temu przechodziłem silną grypę żołądkową za radą lekarza odstawiłem wszystko to co posiadało mleko i po jakimś czasie zauważyłem, że trawie lepiej (lek. sugerował by tak na 2 tyg odstawić). Bardzo szybko można było zauważyć, że nasilenie objawów zanika. Kiedy odwiedziłem lekarza i powiedziałem mu o tym, on już wiedział co przepisać: BEDICORT G., i TELFEXO 180 mg… po zmianach, które przechodziłem ślad jest minimalny / wg moich bliskich śladu niema (t.z. ręka jeszcze dochodzi do siebie i w miejscach gdzie były zmiany jeszcze odcień jest minimalnie inny. . Odstawiając mleko – odstawiłem 40 % produktów (od ciastek na rano, które mają mleko w proszku, po pierogi ruskie ser na pizzy, sery, jogurty, masło, lody, nawet prince polo itp.). Schudłem jakieś 9 kg. Najbardziej przez te 16 lat zmyliło mnie to, że robiłem dwa razy testy na mleko – i zawsze dowiadywałem się, że mogę je spożywać – teraz widzę, że nie mogę. Dziwie się lekarzom, że tak trudno im diagnozować tego typu alergie. Nawet pytanie – „czy jest Pan uczulony na mleko” uważam, że było bzdurne” piłem mleko od małego i nic mi nie było – więc skąd miałem wiedzieć, że to o mleko chodzi. Nikt z lekarzy nie powiązał zmian na ręce z dolegliwościami żołądkowymi…
Ja tez miałam problemy ze skórą głównie między palcami u stóp. Żadne kremy i maści nie pomagały jedynie maskowaly pęknięcia. Zaczęłam stosować naturalne suplementy diety uzupełniające niedobory oparte na bazie owoców jagodowych i po 2 miesiącach problem zniknął. Wcześniej brałam nawet witaminy dla kobiet w ciąży i nic nie pomogło. Po tych kapsułkach poza tym ze nie mam problemów skórnych nie mam już udręki z jelitami i innymi przypadlosciami
Pozdrawiam
Witam mnie leczono na podobne zmiany kilkanaście lat i nie pomagały nawet sterydy.(kuracja mc / 150 – 100 zł) Kolejni lekarze rozkładali ręce i przepisywali nowe leki na objawy , aż przeczytałem artykuł o chorobie Pelagra,.
podobne zmiany do moich, przyczyna niedobór witaminy PP ( B3) koszt leczenia 5 zł miesięcznie efekty po trzech tygodniach zero zgrubiałego naskórka żadnych pęknięć jak do tąd 4 miesiące spokoju i ulgi. Noo to tyle
Witam
Mialam podobna sytuacje,co w artykule.7 lat leczenia po dermatologach i to roznych. Zaden nie postawil wlasciwej diagnozy,a rany pojawiały sie codziennie nowe.Sama poszlam o porade do gastrologa ktory skierował mnie na badania,wyszlo uczulenie na gluten.Od maja jestem na diecie bezglutenowej i objawy wrocily,jestem zalamana co moze byc tego przyczyna?
Witam,
przez lata miałem ten sam problem, skóra na dłoniach wyglądała identycznie jak na zdjęciu. Po kontakcie z kurzem, płynem do mycia naczyń, ziemią objawy nasilały się, aż skóra pękała do krwi. Odstawiłem gluten i laktozę i problem zniknął. Skończyło się ciągłe kremowanie dłoni, mycie naczyń w rękawiczkach. Nie trzymam się kurczowo tej diety. Parę razy w miesiącu jem nabiał i produkty z glutenem. Stan skóry wtedy się pogarsza. Nie poczyniłem jakichś rzetelnych obserwacji, ale odnoszę wrażenie, że to raczej reakcja na nabiał.
Pacjent z artykułu odstawił i gluten i nabiał. Zastanawia mnie czy za poprawą nie stoi samo odstawienie nabiału?