Mocniejsze herbaciane napoje idealne na ostatki!

Spis treści:

Ostatki stanowią doskonałą okazję do zabawy. Tłusty czwartek, weekendowe spotkanie ze znajomymi czy huczną zabawę w wyjątkowych przebraniach warto spędzić w towarzystwie odpowiedniego napoju. Oto trzy propozycje na mocniejsze herbaciane koktajle, które doskonale wpisują się w ostatkową konwencję.

Mocniejsze herbaciane napoje idealne na ostatki!

fot. materiały nadesłane

Herbata może być składnikiem całej gamy napojów, drinków oraz koktajli. Doskonale komponują się z nią zarówno składniki słodkie, jaki i te bardziej wytrawne. Bez względu na nasze gastronomiczne upodobania, z całą pewnością znajdziemy herbaciany napój, który będzie stanowił idealne dopełnienie ostatków.

Mrożona herbata z burbonem

Mrożona herbata z burbonem

fot. mat. nadesłane

Burbon w dużym uproszczeniu to amerykański odpowiednik szkockiej whisky. W odróżnieniu od europejskiego trunku przygotowywanego z różnego rodzaju zbóż (głównie jęczmienia), podstawę burbonu stanowi kukurydza. Zawdzięcza jej swoją słodkość oraz zrównoważony, gładki smak. Doskonale komponuje się z różnymi składnikami, stanowiąc podstawę wielu drinków.

Składniki:

  • 50 ml Burbonu
  • 50 ml likieru cytrynowego
  • 200 ml herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Plasterek pomarańczy
  • Lód

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-5 minut i zostawiamy do wystudzenia. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, wlewamy Burbon oraz likier i uzupełniamy wystudzoną herbatą. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

 

Brytyjski koktajl

Brytyjski koktajl

fot. mat. nadesłane

Gin to trunek, którego popularność wywodzi się z Wielkiej Brytanii. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza owocom jałowca. Choć gin jest dość intensywny i cierpki, jest jednym z najpopularniejszych składników wielu popularnych drinków.

Składniki:

  • 50 ml ginu
  • 150 ml herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 10 ml soku z cytryny
  • Łyżeczka cukru
  • Lód

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-5 minut, słodzimy i pozostawiamy do wystudzenia. Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu oraz dolewamy gin i sok z cytryny. Wystudzoną herbatę wlewamy do szklanki z alkoholem i dobrze mieszamy. Dekorujemy plasterkiem cytryny.

Grog na ostatkową imprezę

Grog na ostatkową imprezę

fot. mat nadesłane

Grog był niezwykle popularnym napojem wśród marynarzy. Zaserwowany w bardziej wykwintnej wersji może stanowić doskonały element ostatkowego spotkania ze znajomymi. Z jednej strony robi efektowne wrażenie wizualne, z drugiej – jest po prostu przepyszny. Do jego przygotowania możemy wykorzystać całą gamę dodatków – owoców oraz przypraw.

Składniki:

  • 3 łyżeczki herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 3 szklanki wody
  • 150 ml ciemnego rumu
  • Sok z jednej cytryny
  • 50 g miodu
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • 5 goździków
  • 5 cm laska cynamonu
  • Kilka ziaren kardamonu
  • Gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 5 minut. Dodajemy miód, goździki, kilka rozgniecionych ziaren kardamonu, gwiazdkę anyżu, cynamon i skórkę z pomarańczy, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do pojemnego naczynia wlewamy rum oraz herbatę. Wrzucamy kawałki jabłek i pomarańczy. Napój do szklanek nalewamy niewielką łyżką wazową.

W przepisach użyto herbatę Akbar Pure Ceylon:

herbata

fot. mat. nadesłane

Zobacz także inne pomysły na drinki z herbatą:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (27 głosów, średnia: 4,93 z 5)
zapisuję głos...