Mocniejsze herbaciane napoje idealne na ostatki!
Ostatki stanowią doskonałą okazję do zabawy. Tłusty czwartek, weekendowe spotkanie ze znajomymi czy huczną zabawę w wyjątkowych przebraniach warto spędzić w towarzystwie odpowiedniego napoju. Oto trzy propozycje na mocniejsze herbaciane koktajle, które doskonale wpisują się w ostatkową konwencję.
Herbata może być składnikiem całej gamy napojów, drinków oraz koktajli. Doskonale komponują się z nią zarówno składniki słodkie, jaki i te bardziej wytrawne. Bez względu na nasze gastronomiczne upodobania, z całą pewnością znajdziemy herbaciany napój, który będzie stanowił idealne dopełnienie ostatków.
Mrożona herbata z burbonem
Burbon w dużym uproszczeniu to amerykański odpowiednik szkockiej whisky. W odróżnieniu od europejskiego trunku przygotowywanego z różnego rodzaju zbóż (głównie jęczmienia), podstawę burbonu stanowi kukurydza. Zawdzięcza jej swoją słodkość oraz zrównoważony, gładki smak. Doskonale komponuje się z różnymi składnikami, stanowiąc podstawę wielu drinków.
Składniki:
- 50 ml Burbonu
- 50 ml likieru cytrynowego
- 200 ml herbaty Akbar Pure Ceylon
- Plasterek pomarańczy
- Lód
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut i zostawiamy do wystudzenia. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, wlewamy Burbon oraz likier i uzupełniamy wystudzoną herbatą. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.
Brytyjski koktajl
Gin to trunek, którego popularność wywodzi się z Wielkiej Brytanii. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza owocom jałowca. Choć gin jest dość intensywny i cierpki, jest jednym z najpopularniejszych składników wielu popularnych drinków.
Składniki:
- 50 ml ginu
- 150 ml herbaty Akbar Pure Ceylon
- 10 ml soku z cytryny
- Łyżeczka cukru
- Lód
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut, słodzimy i pozostawiamy do wystudzenia. Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu oraz dolewamy gin i sok z cytryny. Wystudzoną herbatę wlewamy do szklanki z alkoholem i dobrze mieszamy. Dekorujemy plasterkiem cytryny.
Grog na ostatkową imprezę
Grog był niezwykle popularnym napojem wśród marynarzy. Zaserwowany w bardziej wykwintnej wersji może stanowić doskonały element ostatkowego spotkania ze znajomymi. Z jednej strony robi efektowne wrażenie wizualne, z drugiej – jest po prostu przepyszny. Do jego przygotowania możemy wykorzystać całą gamę dodatków – owoców oraz przypraw.
Składniki:
- 3 łyżeczki herbaty Akbar Pure Ceylon
- 3 szklanki wody
- 150 ml ciemnego rumu
- Sok z jednej cytryny
- 50 g miodu
- Skórka z połowy pomarańczy
- 5 goździków
- 5 cm laska cynamonu
- Kilka ziaren kardamonu
- Gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 5 minut. Dodajemy miód, goździki, kilka rozgniecionych ziaren kardamonu, gwiazdkę anyżu, cynamon i skórkę z pomarańczy, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do pojemnego naczynia wlewamy rum oraz herbatę. Wrzucamy kawałki jabłek i pomarańczy. Napój do szklanek nalewamy niewielką łyżką wazową.
W przepisach użyto herbatę Akbar Pure Ceylon:
Zobacz także inne pomysły na drinki z herbatą: