Mleko zwierzęce czy roślinne? Poznaj wszystkie za i przeciw
„Pij mleko, będziesz wielki” głosił slogan pewnej kampanii społecznej, namawiającej dzieci do picia tego śnieżnobiałego napoju. Od tego czasu stosunek do mleka pochodzenia zwierzęcego dość mocno się zmienił i odkąd działania na rzecz naszej planety zataczają coraz szersze kręgi pojawiła się alternatywa: mleko roślinne.
Napoje pochodzenia roślinnego stały się popularne wśród wegetarian i wegan. Są to zamienniki mleka nie tylko dla osób stosujących dietę roślinną. To także wybawienie dla konsumentów, u których spożywanie produktów odzwierzęcych kończyło się żołądkowymi dolegliwościami. Nie każdy jednak jest przekonany o wyższości jednego nad drugim, dlatego przedstawiamy wszystkie plusy i minusy, które – mamy nadzieję – rozwieją wszelkie wątpliwości: czy mleko zwierzęce czy roślinne powinno zagościć w Waszych domach.
Mleko zwierzęce czy roślinne? Poznaj wszystkie za i przeciw
Mleko zwierzęce
Plusy
- Zawiera łatwo przyswajalny wapń oraz witaminę D.
- Krwiotwórcza witamina B12 zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Dostarcza także witamin A, K i z grupy B.
- Obecne w mleku krowim potas, wapń i serwatka wspierają pracę serca, obniżając ciśnienie tętnicze.
- Dobrze przyswajane i pełnowartościowe białka kazeina i serwatka są wykorzystywane w pracy wszystkich tkanek i narządów, transportu żelaza.
- Zawiera kwas linolowy budujący odporność i mający działanie przeciwzapalne, w tym antynowotworowe.
- Kolejnym plusem jest możliwość wyboru między mlekiem krowim, kozim i owczym, które różnią się smakiem i zawartością tłuszczu.
Minusy
- Produkcja mleka krowiego nie jest ekologiczna. Generuje ona emisję sporej ilości gazów cieplarnianych, a do tego potrzeba 1020 l wody i 2600 m2, by uzyskać litr tego napoju. To 10 razy więcej niż wymaga wytworzenie mleka roślinnego.
- U osób dorosłych wywołuje wzdęcia czy niestrawność, bowiem organizm nie jest przystosowany do trawienia laktozy i kazeiny.
- Dodatkowo obecność cukru, czyli laktozy wywołuje często alergię, objawiającą się bólami brzucha czy biegunką.
- Mleko ze sklepowej półki często jest produktem przetworzonym, pozbawionym wielu składników odżywczych. Pasteryzacja pozbawia je probiotycznych właściwości, które są zbawienne dla prawidłowej pracy jelit.
- Jakoś mleka jest uzależniona od warunków, w jakich hodowane są zwierzęta i jaką karmą są żywione. Zazwyczaj produkcja na masową skalę wiąże się z zastosowaniem szkodliwych dla człowieka substancji przyśpieszających wzrost wzrost zwierząt i wytwarzanie mleka, co zmniejsza z kolei zawartość zdrowych składników.
Mleko roślinne
Plusy
- Możesz je przygotować sama z orzechów, nasion, bulw i kasz.
- Jeśli mleko zwierzęce wywołuje u Ciebie dolegliwości żołądkowe możesz śmiało zastąpić jej mlekiem roślinnym.
- Nie zawiera cholesterolu.
- Napój migdałowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zaś owsiany minerały i błonnik.
- Mleko sojowe dzięki zawartości fitoestrogenów jest łatwo przyswajalny przez kobiecy organizm szczególnie w okresie menopauzy, łagodząc jej dolegliwości. A do tego działa przeciwosteoporotycznie.
- Masz do wyboru mleko kokosowe, migdałowe, sojowe, owsiane, ryżowe.
Minusy
- Mleko sojowe bywa ciężkostrawne i uczula.
- Napój kokosowy zawiera dużo nasyconych tłuszczów i jest dość kaloryczne.
- Mleko ryżowe nie jest polecane osobom z obciążeniem cukrzycowym ze względu na dużą zawartość skrobi.
- Trzeba uważnie czytać etykiety, bowiem zamiast zdrowego produktu można kupić sztuczną mieszankę wzbogaconą o cukier, konserwanty i aromaty.
- Poza mlekiem sojowym pozostałe napoje roślinne nie dostarczą Ci pełnowartościowego białka.
- Przy mleku roślinnym warto pamiętać o regularnej suplementacji witaminą B12, po to, by nie wywołać niedokrwistości.
- Choć napoje pochodzenia roślinnego zawierają podobną ilość wapnia, co produkty zwierzęce, jednak jest on słabiej przyswajalny.