Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla

miodowo_imbirowe_skrzydelka_z_grilla

Składniki na danie: Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  • 2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr
  • 2 łyżki miodu
  • Pół pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki octu jabłkowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
  2. W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.
  3. Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  8 kwietnia 2016 11:06

    Uwielbiam potrawy z grilla 🙂 W końcu ciepło i można coś pysznego przyrządzić . Jednak za skrzydełkami nie przepadam , ponieważ za dużo jest w nich obierania , a za mało mięska .

    Odpowiedz
  2. Aneta  8 kwietnia 2016 12:34

    Dawno nie jadłam skrzydełek, prawie zapomniałam, jak smakują! Na dworze robi się cieplej, myślę, że czas powoli otwierać sezon ogniskowo-grillowy 🙂

    Odpowiedz
  3. Melrose  8 kwietnia 2016 12:39

    Niestety nie dla mnie przepis bo za mięsem nie przepadam 😉

    Odpowiedz
  4. martucha180  8 kwietnia 2016 14:15

    Miód i imbir? Ciekawe połączenie.

    Odpowiedz
  5. Wusia  8 kwietnia 2016 22:11

    To już mi pachnie zachęcająco.Miód z imbirem super połączenie i ten zapach przy grilowaniu! Majówka już niedługo więc czas przygotować dobre przepisy.

    Odpowiedz
  6. Patriszia  10 kwietnia 2016 22:21

    Zjadłoby takie danie z grilla 🙂 Skrzydełka wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Sezon na grilowanie powoli się zaczyna więc nie mogę się doczekać kiedy przygotuję to danie 🙂

    Odpowiedz
  7. brunetka244  11 kwietnia 2016 18:55

    Kto by pomyślał, że miód i imbir może dobrze smakować ?! Muszę kiedyś wypróbować takie połączenie.

    Odpowiedz
  8. ma_dzia  2 lipca 2016 20:11

    Skrzydłaka muszą być na każdym grillu 🙂 Zawsze je robię z tym że raczej w tradycyjnych przyprawach 🙂 W piekarniku robiłam je w miodzie ale nigdy nie łączyłam smaku imbiru i miodu.Może być ciekawie – jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie 🙂 Na najbliższym grillu przetestujmy:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany